14 mei “Fish Migration Day”

10073
04 mei 2011

Internationale kijkdag vismigratie, ook in Nederland. Op zaterdag 14 mei vindt in zes Noordzeelanden de internationale vismigratiedag plaats. Dit publieksevenement is een initiatief van de vijftien partijen die deelnemen aan het Europees gesubsidieerde project Living North Sea.

In Nederland zijn verschillende natuur- en waterbeheerders aangehaakt. Op vijftien locaties wordt een doorkijkje gegeven naar de wondere onderwater wereld van de vis. Wat beweegt vissen? En welke problemen komen zij tijdens hun trektocht tegen? Maar bovenal, hoe kunnen wij ze helpen hun paai- en opgroeiplaatsen te bereiken? De dag biedt een gevarieerd programma voor jong én oud, vol excursies, workshops, exposities, doeactiviteiten voor kinderen.

Vismigratie

  
Er zijn vele vissoorten die om te kunnen overleven moeten migreren tussen zoet en zout water. In de Noordzee regio zijn dat bijvoorbeeld de Atlantische zalm, zeeforel en Europese paling. En ernstig bedreigde soorten zoals de Atlantische steur of de houting. Stuwen, dammen, gemalen, waterkrachtcentrales en sluizen zijn voor deze vissoorten een onoverkomelijke barrière. Water- en natuurbeheerders werken aan het verbeteren van deze situatie, bijvoorbeeld door het aanleggen van zogenaamde vispassages en visveilige pompen, zodat de vissen hun natuurlijke reis ongeschonden kunnen vervolgen.

Activiteiten Nederland

In Nederland zijn op 14 mei verspreid in het land kijkdagen vismigratie. Op vijftien locaties kunnen bezoekers op excursie langs vistrappen en visvriendelijke gemalen en zien hoe deze werken. Ook zien bezoekers hoe visstandbemonsteringen in zijn werk gaat en vissen bekijken in aquaria. Voor de jeugd zijn leuke en educatieve activiteiten over en met vissen georganiseerd. Kinderen kunnen vooraf en tijdens de open dag bijzondere kleurplaten van reizende vissen inkleuren.

Living North Sea

De internationale vismigratiedag is een initiatief van het Europese project Living North Sea. In dit project werken vijftien organisaties uit de zeven Noordzeelanden samen aan een vrije doorgang voor vissen tussen zoet en zout water in het Noordzeegebied en daarmee enkele vissoorten van uitsterven te behoeden.

Surf naar www.fishmigrationday.eu voor een overzicht van de locaties en activiteiten op zaterdag 14 mei.

-> Meer vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.