Bron: ad.nl. PRINS ALEXANDER - De grote hoeveelheid voedsel in het water in de deelgemeente Prins Alexander is onderwerp van een onderzoek door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Gemeentewerken. Duidelijk is wel, dat het water zeer voedselrijk is, maar waar dat vandaan komt is niet helder.
Een tweede onderzoek betreft de kwaliteit van de duikers, de buizen onder de weg die zorgen voor verbindingen tussen sloten en singels. Gemeentewerken gebruik de wijk Ommoord als pilot om 102 duikers in kaart te brengen. Nu is er nog nergens een overzicht van kwaliteit werking en onderhoudstoestand.
Een derde onderzoek kijkt naar de overstorten. Deze zorgen dat bij overgelopen riolen door bijvoorbeeld heftige regenbuien het water op een singel of in een vijver wordt geloosd. Op verschillende plekken is bij overstorten vissterfte gezien.
Het vele voedsel in het oppervlaktewater in Prins Alexander heeft allerlei ongewenste gevolgen. Zo is er sprake van overvloedige groei van kroos, bloei van algen en troebel water.
Een deel van de voedselrijkdom is te verklaren door de ondergrond en het opkomende grondwater. Ook de aanvoer van voedselrijk water, bladafval en de aanwezigheid van bagger zijn oorzaken. De herkomst en omvang van de voedselbronnen zijn echter niet duidelijk. Volgens de deelgemeente kunnen er pas goede maatregelen worden genomen wanneer dat allemaal duidelijk is.
Wel helder is, dat het effect van de vele voedselbronnen nog eens wordt versterkt door een gebrekkige doorspoeling en verversing van het water. Daarnaast hebben de watergangen in Prins Alexander weinig zelfreinigende werking. Zo kan er nog niet genoeg water worden ingelaten en vormen kapotte duikers voor stremming.
De laatste jaren zijn er in Prins Alexander al tal van zaken geregeld voor verbetering van de waterkwaliteit, maar ook om de opslag en afvoer van oppervlaktewater te regelen. Zo is achterstallig baggerwerk uitgevoerd, zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is de capaciteit van de aan- en afvoer van water in Ommoord vergroot. Het blijkt echter nog niet voldoende.
Bron: ad.nl