Veel media aandacht in Nederland EN onze oosterburen bij de uitzetting van jonge zalmpjes, voorzien van zenders, vorige week in de in Limburg.
Foto: De zalmpjes worden onder het oog van de diverse cameraploegen naar de Roer gedragen.
Zoals eerder op deze website aangekondigd, vond op donderdag 25 maart de uitzetting van 100 zalmpjes met een transponder (zendertje) in de Roer plaats. Deze uitzetting vond plaats in het kader van het project 'Living North Sea' om de knelpunten voor jonge zalmpjes op hun gevaarvolle reis naar zee in kaart te brengen.
Viskweekcentrum Valkenswaard
In het viskweekcentrum Valkenswaard werden onze - in de voorgaande dagen geopereerde - zalmpjes voor de uitzetting bewaard. Toevallig werden daar donderdag door VisAdvies ook nog 150 zalmpjes van Rijkswaterstaat geopereerd voor uitzetting in de Berwijn (B).
Het operatief inbrengen van een transponder in een zalmpje.
Mooie gelegenheid voor het VARA TV-programma 'Vroege Vogels' om daar opnamen van te maken. Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland opereerde daar - samen met de mensen van VisAdvies - op vakkundige wijze tientallen zalmpjes. Het zalmitem begint na 13:10.
Media-aandacht bij de uitzetting
De Limburgse regionale zender L1 had donderdagmorgen in haar uizending aandacht aan de uitzetting gewijd.
Op het verzamelpunt aan de Roer verzamelden zich camerateams van TVL1, de regionale TV Limburg, Vroege Vogels TV (uitzending 6 april op Nederland 2 van 19.20 tot 19.55 uur), het Duitse WDR en natuurlijk onze eigen Vis-TV alsmede de regionale schrijvende pers.
-> Bekijk hier de uitzending over de zalmuitzetting op TV Limburg 1
-> Bekijk hier de uitzending over de zalmuitzetting op WDR (Duits)
Ieder team kon op zijn beurt unieke opnamen van de uitzetting maken. Verder kon men vanaf een fietsbruggetje het hele gebeuren nog eens filmen. Uiteindelijk werden vanuit de transportauto van het Viskweekcentrum Valkenswaard wel tien bakken gevuld!
De volgende dag meldden de eerste zalmpjes zich al bij de waterkrachtcentrale bij Roermond op 10 Km stroomafwaarts van de uitzettingsplaats. Gelukkig is deze centrale van een visgeleidingssysteem voorzien.
Thijs Belgers van de VBC Roerdal geeft de zalmpjes de vrijheid.
Living North Sea
Dit onderzoek maakt deel uit van het internationale project 'Living North Sea', waarin organisaties uit de landen rond de Noordzee samenwerken om de migratie van vissen tussen zoet water en de zee te bevorderen. Sportvisserij Nederland is in ons land de trekker van dit project.
Dit onderzoek met de transponders wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking of ondersteuning van: de Europese Unie, Sportvisserij Limburg, Sportvisserij Zuidwest Nederland, VBC Roerdal, Rijkswaterstaat, VisAdvies, Waterschap Roer en Overmaas, Vereniging Nederlandse Vliegvissers, Stiftung Wasserlauf Nordrhein-Westfalen en de Lachs und Meerforellensozietät.