Vis & water

Glasaal uitzetten heeft geen effect

9639
16 sep 2015

Sinds 2010 worden er in het kader van het aalherstel in ons land weer miljoenen glasalen uitgezet. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat 175 jaar glasaaluitzet geen effect heeft gehad op de populatie volwassen alen.

Dat concludeert Willem Dekker – visserijbioloog bij de Zweedse Lantbruksuniversitet SLU – in een artikel in Visionair, het vakblad van Sportvisserij Nederland over de biologie en het beheer van vissen. In de periode van midden jaren ’60 tot midden jaren ’80 van de vorige eeuw zijn er in totaal ruim drie miljard glasalen in Europa uitgezet. ‘Op de plekken waar glasaal werd uitgezet zal de productie zeker zijn toegenomen, maar aan het totaal heeft dat toch maar weinig toegevoegd’, schrijft Dekker.

Valse verwachtingen


De intrek van glasaal in Europa nam na 1980 bijzonder snel af. Deze dalende trend is tot op heden niet gekeerd, waardoor het aalbestand zich in een zeer kritieke toestand bevindt. Sinds 2010 wordt er glasaal uitgezet als onderdeel van het Europese Aal-herstelplan. Dat heeft volgens Dekker nauwelijks zin: ‘De opbrengst daarvan is zo marginaal, dat die de verslechterende omstandigheden maar in zeer beperkte mate heeft kunnen compenseren. De hoge verwachtingen die sinds jaar en dag rond uitzettingen bestaan, zijn niet gerechtvaardigd’.

Irrelevante discussie


Uit het feit dat de uitzet van glasaal de neerwaartse trend niet substantieel heeft kunnen vertragen of compenseren, concludeert Dekker dat de toestand van de aalstand en aalvisserij door heel andere factoren wordt bepaald. ‘Het beheer van de aal en de aalvisserij wordt in heel Europa al 175 jaar lang door een nauwelijks relevante discussie over uitzettingen vertroebeld.

De ontelbare aantallen glasaal die zijn uitgezet, waren waarschijnlijk beter af geweest als ze hadden kunnen opgroeien in het gebied waar ze zijn weggevangen’.

Gerelateerde berichten
17 jun 2015 Dromen van een zachte zoet-zout overgang 6582 In januari kreeg een coalitie van zes natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Sportvisserij Nederland, een bedrag van 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcodeloterij. Met dat geld gaan zij het getijdelandschap in het Haringvliet herstellen. “Zie het vooral als een geweldige voorbereiding op het moment dat de Haringvlietdam spreekwoordelijk op een kier wordt gezet”, zegt een opgetogen Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. 12 mei 2015 NVWA en politie nemen 16 illegale palingfuiken in beslag 3889 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie Hulst hebben tijdens een gezamenlijke controle 16 illegale palingfuiken aangetroffen in een binnenmeer in Zeeuws-Vlaanderen. De fuiken zijn in beslag genomen. 29 jan 2015 Groningse schieraal zwemt naar de Westerschelde 6460 Een aal (of paling) uit Delfzijl is op zijn reis naar de Sargassozee waargenomen in de monding van de Westerschelde. De betreffende schieraal is op 22 oktober 2014 door IMARES Wageningen UR in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) van een zender voorzien om de vispassages in Delfzijl te valideren. 13 nov 2014 Uitzet glasaal geen bijdrage aan herstel 6559 Evenals met de Europese aal het geval is, baart de stand en trends van de Amerikaanse aal (Anguilla rostrata) grote zorgen. Herstelprogramma’s en maatregelen zijn in de VS en Canada in ontwikkeling en uitvoering. Een van maatregelen om de hoeveelheid uittrekkende schieraal te vergroten, betreft het vangen en elders uitzetten van jonge aal.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.