Karpervissen: kanokarperen met Kees

23 mrt 2012

Op een mooie voorjaarsdag hobbelt Kees Verhey met zijn auto over een pad door de uiterwaard naar de rivier. De reis naar zijn visstek zit er echter nog niet op als hij de waterkant heeft bereikt. Het hangslot van de op de rivieroever aan een hekwerk vastgeklonken kano gaat eraf, waarna Kees zijn Canadees richting het water sleept. De visspullen worden ingeladen en met behulp van de peddel komt de kano in beweging. In dit artikel vertelt Kees hoe de kano zijn karpervisserij verrijkt.

Mijn doel is een zijarm aan de overkant van de rivier. Zonder kano zou ik ruim vijftien kilometer moeten omrijden, met als toegift nog een kilometer sjouwen en slepen met mijn spullen over een hindernissenparcours met prikkeldraad. Bovendien zou ik een eind moeten omlopen om te voeren en het aas op de stek krijgen zou ook geen peulenschil zijn. Kortom: waar zou ik zijn zonder mijn vertrouwde kano? Vanaf dat ik tien was maakte ik hier al verre tochten mee door de polder en ving ik bakken van ruisvoorns, zeelten en mooie snoeken – op plekken die vanaf de weg alleen te bereiken waren middels een flinke voetreis vol met hindernissen. Deze plekken werden dan ook bijna nooit bevist. Dit geldt ook voor de rivier. Een mooie stek waar je de auto bij wijze van spreken achter je kont kunt parkeren, heb je bijna nooit voor jezelf. Iets dat met het oog op een voercampagne wel eens lastig kan zijn. Een kano is dus een erg handig hulpmiddel bij het karpervissen. Zowel om te verkennen, een stek te bereiken, te voeren, je lijnen uit te varen en zelfs om een karper te drillen. De kano kan je visserij dus op tal van manieren verrijken en veel mooie momenten bezorgen.

Lees hier het hele artikel. (PDF)

-> meer karperartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.