Vis & water

Recordaantal zalmen in Duitse Rijn

5708
03 jun 2015

In de Rijn bij Karlsruhe is een recordaantal zalmen geteld. Dit jaar zijn er al 142 geteld tegen 102 in heel 2002, het vorige recordjaar.

De telling was bij het Duitse plaatsje Iffezheim, ten zuiden van Karlsruhe. Daar staat in de Rijn sinds 2000 een vispassage met camera's die alle passerende vissen registreert.

De positieve ontwikkeling van de zalmstand is een succes voor een natuurproject om de vissoort te beschermen en terug te laten keren in de rivier. Het is een van de grootste natuurbeschermingsprojecten van Europa.

In de Rijn kwamen van oorsprong veel zalmen voor. Door de industriële revolutie verdween de vis langzaam uit de Europese rivieren.

Samenwerking

In het project werken inwoners, organisaties en overheden langs de Rijn samen om de leefbaarheid van de rivier te verbeteren voor niet alleen de zalm, maar ook voor de zeeforel, meivis en lamprei. Zo worden plekken ingericht waar de trekvissen beschutting kunnen zoeken en worden vistrappen aangelegd, die de vissen helpen stroomopwaarts te zwemmen. De vissen zwemmen de rivier op om te paaien. 

De coördinatie van het project is in handen van de Internationale Commissie ter bescherming van de Rijn (IKSR)

Bron: NOS

Noot van de redactie:

Een kleine nuance op dit bericht. Een goed voorjaar (voor een deel van de zalmen) maakt nog geen zomer! De Duitsers, maar ook de andere Rijnoeverstaten, klagen de laatste jaren juist over teleurstellende aantallen terugkerende zalmen in de Rijn.

De Fransen werken in de bovenloop van de Rijn met de Franse Loire/Allier-stam. Dat is een stam van de Atlantische zalm die een belangrijke trek in het voorjaar en het begin van de zomer heeft. Daar komt in onze opgewarmde rivieren gewoonlijk niets van terecht omdat de watertemperaturen in onze Delta in mei en juni de laatste jaren veel te hoog lagen. Dit jaar is die situatie anders en... 'bingo' daar zijn opeens die zalmen!

De situatie van de zalm in de Rijn is de laatste jaren helemaal niet zo rooskleurig als hier wordt voorgespiegeld.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide