Veel karpervangsten op Noord-Willemskanaal (video)

10419
03 jun 2015

Het karperproject in Groningen begint interessante resultaten op te leveren. Niet alleen worden er veel karpers gevangen en teruggemeld, ook zwempatronen beginnen steeds duidelijker te worden.

Het onder sportvissers populaire Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen heeft er sinds dit voorjaar 240 spiegelkarpers bijgekregen. Bijzondere karpers, want allemaal hebben ze een klein oranje merkje naast de rugvin met een uniek nummer. Daarnaast zwemt een klein deel van deze karpers rond met een zendertje in de buikholte.

Check de video:

Ruim 70 terugmeldingen!

Inmiddels zijn er 66 (bijna 30%!) spiegelkarpers teruggemeld door sportvissers. Daarvan zijn er 6 twee keer gevangen, in totaal dus 72 meldingen. De meeste karpertjes zijn teruggevangen met licht materiaal. Een vaste hengel, topelastiek, een dunne lijn en een klein haakje (maat 14 tot 20) werken prima om de karpers te verschalken. Qua aas lijken de karpers tot nog toe een voorkeur te hebben voor maden. Maar ook karpersvissers maakten inmiddels kennis met de uitgezette spiegelkarpers.

Herkenbaar schubbenpatroon

We merken dat er een toenemend aantal karpers wordt gevangen zonder oranje merkje. Na verloop van tijd zal een deel van de karpers het merkje afstoten. Daarom zijn van alle karpers foto’s gemaakt van de linkerflank. Het schubbenpatroon van spiegelkarpers is namelijk per individu uniek. Door foto’s van teruggevangen karpers te vergelijken met de oorspronkelijke foto’s kunnen we de karpers toch ‘matchen’.

Meld je vangst van spiegelkarpers!

Het is dus belangrijk om iedere gevangen spiegelkarper door te geven aan Sportvisserij Nederland (karper@sportvisserijnederland.nl of via 030-6058400). Dus ook als er geen oranje merkje naast de rugvin zit. Maak dan indien mogelijk een foto van de linkerflank en mail die naar ons. Iedere melding wordt beloond met een Veldgids Nederlandse Zoetwatervissen.

Mocht u een spiegelkarper vangen met een oranje merkje, schrijf dan het driecijferige nummer op. Op het oranjemerkje staat naast het unieke nummer ook het telefoonnummer van Sportvisserij Nederland. En ook voor deze karpers geldt: een foto van de linkerflank van de karper is erg waardevol voor het project. Daarnaast moet in ieder geval de vangstdatum, de vangstlocatie en de lengte van de karper worden doorgeven.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.