Huizinga verlangt naar einde van zijn carrière

9640
11 apr 2008

LISSABON - Zelfs topsport kan een sleur worden. Natuurlijk, er is niets mooier dan olympisch judokampioen worden, zegt Mark Huizinga, maar "er is meer in het leven dan judo.

Ik kijk er echt naar uit om er klaar mee te zijn. Ik wil niet meer elke dag het geplande leven van een topsporter leiden.

Foto: Mark Huizinga wil voor de vierde keer een medaille op Spelen halen. En dan is hij klaar. foto Erik van 't Woud/ANP

Het vaste ritme van trainen, eten, slapen, reizen komt me de keel uit. Nu het einde nadert (over vier maanden is het zover, red.), verlang ik er elke dag steeds meer naar."

Huizinga neemt in Peking voor de vierde keer deel aan de Olympische Spelen. Op de drie voorgaande edities won hij steeds een medaille: Atlanta 1996 brons, Sydney 2000 goud, Athene 2004 brons. De geboren en getogen Vlaardinger staat op de drempel van een unieke sportprestatie. Nog nooit won een judoka op vier achtereenvolgende Olympische Spelen een medaille.

Die vierde medaille is zijn drijfveer, anders was hij al eerder gestopt met judo. "Ik heb twee jaar geleden besloten om nog één keer naar de Olympische Spelen te gaan. Ik ga naar Peking om het af te maken. Er moet nog het één en ander gebeuren, ik wil nog één keer het allerbeste uit mezelf halen."

Het Europees kampioenschap in Lissabon, waar hij morgen in zijn gewichtsklasse tot 90 kilogram uitkomt, dient vooral om wedstrijdritme op te doen op weg naar China. Een Europese titel zou alweer zijn vijfde zijn. Maar EK-goud is geen prioriteit. Huizinga doet het als 'beschermde judoka' in 2008 kalm aan. Hij verscheen alleen tijdens de wereldbeker in Parijs op de mat om 'vormbehoud' te tonen en zo zijn olympische kwalificatie zeker te stellen. Efficiënter kan bijna niet.

Na de Olympische Spelen blijft Huizinga werkzaam bij Defensie. Zijn topsportcontract loopt in 2009 af, maar een verlenging behoort tot de mogelijkheden. Verder is alles onzeker. "Ik plan niets. Het enige waar ik naar verlang is een vrijer leven."

Het leven van Huizinga heeft altijd in dienst gestaan van de topsport. Drie relaties, hij heeft een dochter van negen jaar oud, liepen spaak. Hij heeft zich in elk geval voorgenomen om meer te tijd te besteden aan zijn tweede passie: de hengelsport.

Hij maakte in 2005 en 2006 twee visreizen naar Canada en Kenia (zie hiervoor ook zijn website www.markhuizinga.nl). Over vier maanden gooit Mark Huizinga zijn hengel uit waar en wanneer hij wil en, als het even kan, de hele dag.

" Ik wil vaker, langer en ook 's nachts gaan vissen. Het liefst vis ik op de karper, de sterkste zoetwatervis van Nederland."

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.