Vliegvissen leren tijdens de ‘Koolvlieg’

6146
13 mrt 2019

Drie vliegvisclubs uit de regio Nijmegen – Arnhem, VVC Last Hope, VVC De Kokerjuffer en VVC Heelweg, hebben de handen ineengeslagen voor een tweedaags evenement bij Visdorado De Kool in Heelweg. Als nieuwkomer kun je deze dagen een kunstvliegje leren binden, de eerste worpen maken met de vliegenhengel en wellicht je eerste forel of andere vissoort met de vlieg vangen.

Op zaterdag 6 en zondag 7 april vindt ook een internationale vliegviswedstrijd plaats op twee van de plassen van Visdorado De Kool, georganiseerd door Semih Egemen van Fasna Fly Fishing. De drie vliegvisclubs willen deze gelegenheid graag gebruiken om meer bekendheid te geven aan het vissen met de vliegenhengel, met name aan de jeugd in de regio.

Imitaties

Bij het vliegvissen wordt gevist met een imitatie van een insect of een kleine vis, de 'kunstvlieg'. Deze imitaties zijn te koop in veel hengelsportzaken, maar het mooiste is om ze zelf te vervaardigen. Omdat een kunstvlieg nauwelijks gewicht heeft, wordt gebruik gemaakt van een vliegenlijn die een gram of tien, vijftien weegt over de eerste tien meter. Deze speciale lijnen zijn doorgaans drijvend uitgevoerd, maar er zijn ook zinkende uitvoeringen beschikbaar voor het vissen op grotere diepte. Aan de dunne punt van de vliegenlijn komt een onderlijn, de ‘leader’, die ook een verloop heeft van dik naar dun. Aan de dunne leaderpunt wordt de kunstvlieg geknoopt.


Elk jaar vindt begin april een grote vliegviswedstrijd plaats bij De Kool.

Speciale werptechniek

Door het verloop in de vliegenlijn en de leader, en gebruik makend van een speciale werptechniek waarbij de lijn in de lucht op lengte gebracht wordt, zijn afstanden van vijftien tot vijfentwintig meter zonder meer haalbaar. In voldoende helder water kan met de kunstvlieg op alle in Nederland voorkomende vissoorten worden gevist. Voor het vissen op roofvis (baars, snoekbaars en snoek, langs de kust ook fint, makreel en zeebaars) worden doorgaans grotere kunstvliegen gebruikt, beter bekend als streamers.


Vliegbinden is leuk om te leren en te doen; voor velen een hobby binnen een hobby.

Begeleiding van instructeurs

Tijdens de ‘Koolvlieg’ kun je op een deel van De Kool onder begeleiding van instructeurs van de drie vliegvisclubs je eerste kunstvliegje leren binden. Vliegbindklemmen, gereedschappen en materiaal liggen hiervoor klaar. Op het grasveld bij de vliegvisplas is een werpbaan uitgezet waar je, eveneens onder begeleiding, kunt leren werpen met de vliegenhengel. Vijver 2 is beide dagen gereserveerd om met de kunstvlieg een forel of andere vissoort te verleiden. De vliegenhengels, vliegenreels, lijnen, leaders en kunstvliegen staan eveneens ter beschikking voor bezoekers. Voorafgaand aan de internationale vliegviswedstrijd op zondag wordt op zaterdag al volop getraind door de deelnemers. Je hebt dus alle gelegenheid om op 6 en 7 april ervaren vliegvissers aan het werk te zien, bij het werpen maar ook bij het inzetten van verschillende vismethodes die met de vliegenhengel mogelijk zijn.


Op De Kool zijn mooie forellen te vangen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.