'Gewoon vis vangen, daar ga ik voor'

6966
07 aug 2007

SCHUINESLOOT - Sportvisser Jessica Vos uit Schuinesloot gaat van 19 tot en met 26 augustus deelnemen aan de wereldkampioenschappen vissen in Toledo. Karper staat die week op de kaart en dat vraagt nu al een flinke voorbereiding van Jessica Vos.

Jessica Vos uit Schuinesloot maakt veel trainingsuren als voorbereiding op het Wereldkampioenschap. foto Bureau Uijlenbroek

Extra trainen hoort daar zeker bij. "Maar ook de voerverhouding moet kloppen en de hengel zal bij de karpervangst een zwaarder elastiek in de top hebben", zegt ze als een ervaren visser.

Ze komt met acht andere meiden uit Noord Holland, Limburg en Drenthe op voor de Nederlandse driekleur. Een hoofdprijs wordt niet gegeven, wel de eer om wereldkampioen te zijn.

Jessica is met haar 15-jarige leeftijd de jongste van het negental dat groepsgewijs karpers uit het water gaat vissen. De totale vangst van hen wordt op één hoop gegooid en als team wordt bepaald of zij de grootste buit hebben. In totaal doen vijftien landen mee. "Ik en mijn coach Berend Jan schatten in dat we de zevende plaats halen", zegt ze bescheiden.

Het behalen van de eerste plaats is een zware dobber, want dit vraagt veel ervaring en kijk op vistechnieken. Jessica was zeven jaar toen ze voor het eerst een hengel in haar hand hield. Vader was al een fanatieke visser en zo is haar hobby ontstaan. Bij hengelsportvereniging de Dobber hadden ze al snel in de smiezen dat ze een visser met talent is en dus werd ze geselecteerd om in de top te gaan vissen.

"Wat ik zo mooi vind aan de hengelsport? Gewoon vis vangen, daar ga ik voor. Iedere zondag zit ik langs de oevers van kanalen en rivieren in Hardenberg, Coevorden en de rest van Nederland. Van 's ochtend negen tot 's middags vier uur."

Ze woont lekker buitenaf in een boerderij, dus er is altijd wel een visplek in de buurt. Voorkeursplekken heeft ze niet, want ze ziet overal kans om te scoren. Karper, brasem en de kleine witvis behoren tot haar doelgroepen en ze krijgt ze aan de haak door speciale technieken. "Berend Jan heeft mij veel uitleg en tips gegeven. Bij stromend water gebruik ik bijvoorbeeld een zwaardere dobber en doe ik wat leem door het aas. Maar ook mijn vader heeft mij veel verteld en via MSN hou ik contact met mijn visvrienden."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.