HSV Service

TU Delft 'temt' afvalwaterbacterie

7035
14 apr 2008

De rioolwaterzuiveringstechniek Anammox, ontwikkeld aan de TU Delft, verwijdert met bacteriën ammoniak uit afvalwater op een goedkope en duurzame wijze.

Mede door nieuw Delfts onderzoek is de technologie nu voor het eerst goed in de hand te houden. Ir. Wouter van der Star promoveert dinsdag op het onderwerp.

Anammox-bacteriën zijn 'recalcitrant' te noemen. Terwijl een ‘normale’ bacterie zich ieder uur kan verdubbelen, doet deze variant er twee weken over. Omdat de toepassing van Anammox-bacteriën in de stikstofverwijdering uit afvalwater kosten- en milieuvoordelen biedt, is het versnellen van hun groei de moeite waard.

De Delftse promovendus Wouter van der Star is er in een STW-onderzoek in geslaagd de bacterie hanteerbaarder te maken. In het lab kon de verdubbelingstijd meer dan gehalveerd worden, tot 8 dagen. Nog belangrijker was dat de gevormde cellen gemakkelijk gebruikt konden worden voor het ontrafelen van hun stofwisseling. Van der Star zorgde verder voor de ‘vertaling’ van de kennis op laboratoriumschaal naar de eerste praktijkschaalreactor in Rotterdam.

De Anammox-technologie werd ontwikkeld aan de TU Delft, nadat het proces in 1989 bij toeval was ontdekt bij het bedrijf Gist-Brocades. Tijdens het proces wordt ammonium door bacteriën samen met nitriet omgezet in stikstofgas. Wereldwijd kampt men met hoge ammoniakemissies die de oorzaak zijn van veel milieuproblemen, zoals vissterfte. Het is daarom van groot belang de emissies van deze stof tot het minimum te beperken.

Er staan verscheidene Anammox-reactoren in Europa en Japan. De eerste op industriële schaal, die in Rotterdam, verwijdert een groot deel van de ammoniak uit het afvalwater van de stad. De kosten en het energieverbruik zijn aanzienlijk lager dan van een conventionele reactor. Ook onttrekt de reactor CO2 aan de atmosfeer, in plaats van het uit te stoten.

Bron: InfoThuis TV

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.