HSV Service

'Vissen op verkeerde moment uitgezet'

6297
17 mei 2008

TILBURG - Vanuit zijn flat in Tilburg-Noord heeft Gerrit Blijdenstijn 's morgens in alle vroegte al aalscholvers richting vijver van het Quirijnstokpark zien vliegen.

Reigers worden ook meer dan normaal gesignaleerd en honden trekken verschrikt hun neus terug uit de bosjes. Wandelen door het park is niet aan te bevelen voor mensen die vislucht moeilijk kunnen verdragen. Het stinkt er. Op de ene plaats meer dan op de andere. Aan de kant dobberen grote vissen. Dood, de rug licht gekromd. In de bosschages is het treuriger gesteld. Vele dode voorns, tussen de 25 en 40 centimeter.

Iets is er niet in de haak in de vijver nabij de Sweelincklaan waar veel (oudere) vissers hun vrije tijd doorbrengen. "Riviervis die op een verkeerd moment van het jaar is uitgezet", weet Gerrit Blijdenstijn de oorzaak van de sterfte. "Vorig jaar hebben we hier hetzelfde meegemaakt", vult Willem van Gennip aan. "Deze riviervissen zitten vol kuit en moeten in het najaar uitgezet worden en niet in april. Ik snap niet dat De Ruischvoorn daar niet van geleerd heeft." Beiden zijn lid van deze Tilburgse hengelsportvereniging, die de visstand in veel Tilburgse vijvers coördineert. Van Gennip: "Ik heb begrepen dat rond Pasen voorns zijn uitgezet. Ik vermoed dat de vissen te weinig zuurstof hebben gekregen. Als ze in deze vijver twee fonteinen plaatsen, is het probleem met zuurstofgebrek misschien opgelost", denkt Van Gennip.

Blijdenstijn en Van Gennip weten de plaatsen precies aan te wijzen waar dode vissen in de struiken zijn gekieperd en liggen te verschrompelen. Aan de kant dobberen nog talloze levenloze exemplaren. "Vissers scheppen de vissen met hun net op en gooien ze in de struiken. Toen het zo warm was, stonk het hier verschrikkelijk. Veel vliegen ook. Bovendien schijten hier veel honden. Het lijkt nergens naar", fulmineert Van Gennip.

" Ik weet ervan", zegt bestuurslid Ad van Dijk van De Ruischvoorn. "De blankvoorns zijn gevangen in de IJssel. Die vissen zijn grintbodem gewend en hebben waarschijnlijk niet kunnen afpaaien op de zandgrond van de vijver in het Quirijnstokpark. "We hebben er duizend uitgezet, totaal 300 kilo. Ik snap niet dat hengelaars de vissen in de struiken gooien. Ik heb er laatst veertien opgeruimd. Ik zou zeggen: neem een schopje van huis mee en begraaf ze."

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.