HSV Service

'Meeneemverbod voor paling is de wereld op z'n kop'

17851
30 okt 2008

Bron: pzc.nl. TERNEUZEN - Visvereniging ONI uit Terneuzen dreigt als uiterste maatregel uit Hengelsportfederatie Zuidwest Nederland te stappen nu Sportvisserij Nederland (SVN) een terugzetverplichting oplegt voor gevangen aal.

Momenteel laat de vereniging onderzoeken welke sancties SVN de club kan opleggen.

Hengelsportverenigingen en -federaties die bij Sportvisserij Nederland zijn aangesloten, zijn verplicht om de betreffende voorwaarde per 1 januari 2009 op te nemen in de vergunning voor al hun viswateren. In juni besloot de Algemene Ledenvergadering van SVN (de belangenbehartiger van sportvissend Nederland) om een meeneemverbod voor de paling in te stellen omdat de toestand van de vis 'zorgwekkend' is.

Voorzitter Ben van den Bos van ONI noemt de beslissing van SVN 'onbegrijpelijk' en 'ondoordacht'. "Ik zal niet ontkennen dat de palingstand achteruit is gegaan, maar deze maatregel is de wereld op zijn kop. LNV geeft wel vergunningen uit voor de beroepsvissers maar de sportvisser krijgt een verbod opgelegd. Alsof de gewone hengelaar er de oorzaak van is dat het zo slecht gaat met de aal."

Wanneer ONI uit de federatie stapt is de vereniging niet meer aangesloten bij SVN en hoeven ze zich niet meer te houden aan de terugzetverplichting, stelt Van den Bos. "We overwegen daarom ook om uit de federatie te stappen als we door de maatregel te veel leden verliezen. Alleen al op het Kanaal van Gent naar Terneuzen vissen zo'n tweehonderd vissers op paling."

Er zit echter ook een keerzijde aan het opstappen. Het zou namelijk betekenen dat sportvissers die lid zijn van ONI, niet meer gemachtigd zijn om te vissen op andere verenigingswateren in Nederland die zijn ingebracht in de Landelijke Lijst van Viswateren. "Daarom moeten we eerst alles nog een keer goed op een rijtje zetten voor we een beslissing nemen."

Volgens Ed Stoop, presentator van Vis TV (RTL 7) en voorlichter bij Sportvisserij Nederland, liggen er meerdere redenen ten grondslag dat de palingstand de afgelopen jaren zo hard achteruit is gegaan. "Portugezen en Spanjaarden vangen nog altijd grote hoeveelheden glasaal (jonge paling) voor consumptie, wat grote gevolgen heeft voor de palingtrek richting de Europese wateren. Ook overbevissing in veel Europese landen, waaronder Nederland, speelt een belangrijke rol. En wat te denken van de dioxines in palingen, die zijn ook niet misselijk. Met name paling in de grote rivieren van Nederland dragen dioxines bij zich. Tijdens de paaitrek richting de Saragossazee bij Mexico raken ze zo verzwakt dat ze deze plek niet eens halen. Ook aalparasieten vormen een bedreiging voor de paling."

Roger van Waes, fanatiek palingvisser uit Sluiskil, heeft geen begrip voor de opgelegde maatregel. "Het is wel minder geworden, maar er is dit jaar goed paling gevangen, zowel op het kanaal als in de Otheense Kreek. Maar ook in de monding van de grote rivieren, zoals in de Maashaven bij Rotterdam waar ik zelf regelmatig ga vissen. In het voorjaar vingen we op een dag zestien kilo met twee man. Dat is veel vis!" Een meeneemverbod voor het kanaal zou betekenen dat Van Waes geen paling meer uit zijn geliefde thuiswater mag meenemen. "Het enige dat ik dan nog kan overwegen is lid worden van de visclub uit Hoek of Clinge die niet zijn niet aangesloten bij SVN. Of maar gewoon verder gaan op de witvis, ik ben er nog niet uit."

Van den Bos hekelt vooral de slechte communicatie over het verbod vanuit de federatie richting de verenigingen. "Bijna iedereen ging ervan uit dat het verbod alleen zou gelden voor federatiewateren (wateren die zijn ingebracht in de Landelijke Lijst van Viswateren). Voor ons zou het verbod dan geen gevolgen hebben, omdat ONI geen wateren heeft ingebracht in de Landelijke Lijst van Viswateren. Onlangs kwamen we er echter achter dat het voor alle verenigingswateren geldt." Stoop erkent dat de communicatie richting de visclubs vanuit de federaties niet optimaal is gelopen. "Maar", zegt hij, "een verbod is nooit een populaire maatregel. Het is bovendien nog heel vers en dan stuit je automatisch op veel weerstand. Verenigingen moeten nog een beetje wennen aan het idee." Hij benadrukt dat het verbod geen wet is, maar dat politieagenten en BOA's wel mogen bekeuren wanneer het verbod niet wordt nageleefd.

Volgens Stoop geldt het meeneemverbod minimaal vier jaar. "Maar het heeft pas zin als de beroepsvissers ook in het verbod worden opgenomen. Wij proberen de ogen van de ministeries te openen door zelf het initiatief te nemen. Het is tenslotte nog geen overheidsregel. En de visverenigingen staan alleen achter het verbod als het ook geldt voor beroepsvissers. Er is dus nog werk aan de winkel."

Bron: pzc.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.