HSV Service

Ed's column: nieuw jaar, nieuwe kansen

6061
05 jan 2009

Ed schrijft (bijna) wekelijks op zijn Hyves pagina een column over zijn avonturen en het wel en wee in sportvisserijland. En wat randzaken wil ie ook nog wel 's meenemen. Lees hier de eerste 2009-column:

Bovenste beste hyvers,

Allereerst natuurlijk de beste wensen of te wel een gelukkig, visrijk en vooral gezond 2009. Al was de laatste week van het oude jaar een slechte voor mij en lag ook mijn halve familie en vriendenkring met griep of wat daarop moge lijken op bed. Veel nieuwtjes en andere opvallende zaken zijn daardoor min of meer aan mij voorbij gegaan.

Tussen het gesnotter door heb ik nog wel kunnen zien dat Imca Marina puur door onbenul een rondje Pop Quiz á Go Go won en duur siervuurwerk, en dan heb ik het over flowerbeds van tientallen euro’s en meer eerder regel dan uitzondering zijn. Prachtig! Bij elkaar ging er wel meer dan 70 miljoen de lucht in inclusief het complete brievenbuspaneel van mijn flat en de auto van een kennis. Maar, een kniesoor die daarover begint. Toch was Den Haag, om het maar even over m’n eigen stekkie te hebben, relatief rustig. ‘Slechts’ 50 uitgebrande auto’s, maar ook weer vier nieuwe Haagsche miljonairs en een hele zwik met een leuk zakcentje. Zo kun je het jaar ook beginnen.

Haantjes
In de veronderstelling dat iedereen in het Midden-Oosten de naam Balkenende kent en daar onmiddellijk naar luistert, heeft onze premier de staat Israël en de Palestijnen gesommeerd de strijd te staken. Tja, als je groot denkt, ga je je ook groot voelen en gedragen. Dat doen ook vele gemeenten in ons land die met geld van burgers - dus geen cent van henzelf! – als een gek speculeerden en ons nu op de blaren laten zitten.

Maar, volgens professor Heertje wordt de soep lang niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend en zal de recessie dit jaar voor de meesten van ons alleszins meevallen. Vandaag wordt Aboutaleb de nieuwe burgervader van Rotterdam en uiteindelijk zal de commotie ook daaromheen wel meevallen. Wat absoluut niet meeviel was gisteravond het optreden van Barney versus Taylor. Vorig jaar nog gekroond tot PDC Wereldkampioen kreeg Van Barneveld nu met 7-1 een heuse afstraffing van Taylor die ongekend goed speelde en in tegenstelling tot zijn opponent wel de meeste dubbels gooide. En, de belangrijke kansen die Barney kreeg, werden nog eens hopeloos verknald. Ik vond dat hij zonder enige bezieling speelde, ook al is hij dit jaar wel de op één na beste van de wereld.

Eendenkooibokaal
Afgelopen zaterdag was ik bij de Eendenkooibokaal, een zaalvoetbaltoernooi dat mijn aangetrouwde neven John, Wim, Rob en Bep uit Leiderdorp elke eerste zaterdag van januari in zaal de Eendenkooi aan de Hoge Rijndijk organiseren. Hartstikke leuk, gezellig en best spannend. Te meer omdat het team van Café Baskuul van mijn (Haagsche) schoonzus dit jaar de wisselbokaal voor de derde keer op rij kon winnen en dan zou mogen behouden. Spelen die gasten me toch werkelijk de sterren van de hemel en lijken zo regelrecht op de eindoverwinning af te stevenen.. Maar.. dan ineens verknallen ze hun derde wedstrijd door behalve bij zichzelf ook bij de nogal rechtlijnige scheidsrechter in onmin te raken. Je kent dat wel; geharrewar over en weer. Van een 4-0 voorsprong eindigen ze met 4-6 verlies. Een uitstekende laatste wedstrijd kan dat helaas niet meer goedmaken en zo gaat de beker aan hun neus voorbij en mogen zij het in 2010 weer opnieuw proberen.

Beter deden Morgot Boer en Stefan Groothuis hun werk door Nederlands sprintkampioen op de schaats te worden, terwijl de tweede plaats voor de altijd weer fanatieke Erwin Wennermars mij reuze meeviel. Jammer dat Annet Gerritse viel en Jan Bos het niet redde. Verder is Nederland natuurlijk al de nodige dagen op natuurijs te vinden en heeft ook dat al de nodige slachtoffers geëist. Gewoon lekker alle waarschuwingen negeren en dan in je uppie in het donker gevaarlijk ijs op gaan en dagen later dood gevonden worden. Je zal het vrouw en kinderen maar aandoen. Gelukkig ging het in de meeste gevallen wel goed en was het bijna overal ouderwets gezellige ijspret. En eh, maak je niet al te veel zorgen over de vissen, want die kunnen onder helder ijs waar voldoende zonlicht doorheen komt best enkele weken overleven. Pas als er sneeuw op het ijs komt of onder het ijs wordt gemalen of wanneer ijs erg lang ligt, kan het fout gaan. Maar, zover is het nog lang niet en laten we hopen dat het ook zeker niet zover komt. Een klein foutje in het opwarmen van de aarde is prima, maar dat moet vooral niet te lang duren. 

Toch vissen 
Natuurlijk heb ik in die bijna twee weken verlof gevist. Voordat het begon te vriezen nog twee keer op snoek in de polder, al viel dat bepaald niet mee. Een paar ‘harinkjes’ en dat was het. Aan en op zee was het daarentegen super en ving ik de zondag vóór Kerst, Tweede Kerstdag en de zondag na Kerst een emmer vol schar en wijting plus steeds ook enkele dikke gullen van een kilo, drie pond.

Opvallend was dat de meeste scharren werden gepakt aan ingezouten zeepieren. Gewoon overgebleven (levende) pieren verspreiden over een dikke laag kranten en bedekken onder een laagje keukenzout. Het vocht dat uit de pieren komt een uur of zes tot acht in de kranten laten trekken en daarna de pieren samen met een paar handen zout in keukenrol wikkelen en in een plasticzakje in de koelkast stoppen. Aas dat wekenlang goed blijft. Dat schijnt ook te gelden voor zeepieren die in een pot met azijn worden bewaard. Deze pieren blijven mooi intact en schijnen volgens kenners prima te vangen, al wordt je wel misselijk van de voortdurende azijnlucht aan je vingers. Om die reden heb ik er maar van afgezien.

Helaas zal de voorspelde matige tot strenge vorst het ondiepe kustwater nog verder doen afkoelen, waardoor je niet vreemd moet opkijken als de uitstekende vangsten van de afgelopen weken nu snel in elkaar ploffen. Hooguit in het diepe water van de Nieuwe Waterweg en de Botlek kun je dan nog wat vangen en natuurlijk met een boot op zee. Maar, misschien valt het allemaal reuze mee en zet de dooi na woensdag door en zijn we straks al weer vergeten dat het winter is. Zoetwatervissen is er voorlopig in ieder geval nog niet bij, of je moet naar onze rivieren gaan. In dergelijk stromend water is meestal wel vis te vangen. Al liggen ze vaak dicht opeen en moet je wel precies weten waar dat precies het geval is.

Niet vissen, dan tijd om al je materiaal een schoonmaak dan wel opknapbeurt te geven, genoeg onderlijnen voor het zomerseizoen te knopen of misschien wel bij je hengelsportvereniging te informeren wat de reden is dat je nog geen VISpas hebt ontvangen. En, ben je nog geen lid van een visclub maar wil je straks wel met alle aassoorten en/of twee hengels in het merendeel van ons binnenwater vissen, dan is die VISpas echt nodig om in dit nieuwe jaar allerlei nieuwe uitdagingen aan te gaan. Alvast heel veel succes, dank voor alle fanmail en nieuwjaarswensen, tot volgende week en tot hyves!

Ed Stoop

Al Ed's columns zijn na te lezen op zijn Hyves pagina. Je vindt er ook allerlei filmpjes, vistips, vishyves en mooie visplaten.

Nog geen vrienden met Ed? Je loopt achter! Gauw aanmelden dus!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide