HSV Service

Eén op de vijf sportvissers wordt gecontroleerd!

9669
07 jul 2011

De kans dat je als sportvisser aan de waterkant wordt gecontroleerd, is in 2011 toegenomen tot meer dan 20%. De toename van het aantal hengelsportcontroleurs en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) maken dat het in 2011 verstandig is om je vispapieren – in de meeste gevallen de VISpas – op orde te hebben.

Een TNS-NIPO enquête, gebaseerd op logboeken van sportvissers, wijst uit dat één op de vijf sportvissers in 2010 een of meerdere keren gecontroleerd is. Belangrijkste verklaring hiervoor is het sterk toegenomen aantal sportvisserijcontroles door ruim 100 BOA’s.

De hengelsportsector besteedt jaarlijks ongeveer €300.000 aan het opleiden van BOA’s en sportvisserijcontroles door BOA’s. Ook wordt veel gecontroleerd door de inmiddels 950 vrijwillige controleurs van hengelsportverenigingen. Naast BOA’s en verenigingscontroleurs, houden ook de politie en Algemene Inspectiedienst (AID) langs en op het water een oogje in het zeil.

12% bekeurd

Iets meer dan 12 procent van de gecontroleerden kreeg in 2010 een proces verbaal. Hierbij is de meest voorkomende overtreding het niet in bezit hebben van de schriftelijke toestemming, de VISpas met bijbehorende lijst van viswateren. Deze is voor circa €35,00 te verkrijgen bij iedere hengelsportwinkel. Als tweede overtreding komt het vissen met te veel hengels en daarna het nachtvissen in de tijd dat dit niet mag.

Het aantal sportvissers dat met de VISpas vist, is sinds de invoering ervan in 2007 overigens met ruim 100.000 gestegen tot inmiddels 470.000. Kortom: Vissen? Altijd de VISpas mee!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.