HSV Service

Italië pakt wereldtitel Bootvissen

2958
27 sep 2019

Tijdens het 55ste WK Bootvissen in Gallipoli, Italië is het Italiaanse Bootteam Wereldkampioen geworden. Met slechts 5 klassementspunten eindigden zij ruim voor Kroatië en Frankrijk die respectievelijk tweede en derde werden. Nederland is twaalfde geworden.
Verslag van bondscoach Henri Karremans

Dinsdag 24 september 2019

De wisselvallige wind heeft al heel wat roet in het eten gegooid van de organisatoren van het wereldkampioenschap bootvissen in Italië. Kon zaterdag de vrije training al niet door gaan en moest maandag de officiële training afgelast worden, op de eerste echte wedstrijddag hebben de deelnemers lang moeten wachten voordat de wedstrijd kon beginnen. De golfhoogte was te hoog en de wind bleef door gaan. Diverse boten hadden geen hoge railing waardoor het te gevaarlijk was om te vissen. Nadat er groen licht was gegeven werden de deelnemers in twee verschillende havens aan boord gelaten en mochten daar gedurende anderhalf uur hun garnalen en inktvis gaan voorbereiden voor het vissen. Om half twaalf werd uitgevaren en zodra alle boten in de reserve zone voor anker waren gegaan, kon de eerste periode van 75 minuten beginnen. Zo zouden er nog drie perioden volgen met telkens een plaatswisseling voor de deelnemers.Nederland werd deze dag twaalfde. Rien van Eekeren was vandaag onze beste man op de 37e plaats
Morgen gaan we naar nieuwe stekken en zoals gezegd wordt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! In ieder geval zal de wind morgen een stuk minder zijn en de boten kunnen dan naar de beoogde stekken. 

Woensdag 25 september 2019

Na de lange en zware dag van gisteren lachte het zonnetje de deelnemers vriendelijk toe. De wind was ook helemaal gaan liggen, kortom prima omstandigheden voor de wedstrijd. Het inschepen verliep weer op een vlotte manier, al is het wel voor de begeleiding lastig om deelnemers naar twee verschillende havens te moeten brengen. 

Iedereen was benieuwd of de Italianen de achterstand op het zeer sterk opererende Kroatië goed zouden gaan maken. Er gingen geruchten, dat plaatsen zouden worden bezocht waar enorm veel boga’s te vangen zijn. Daar zijn de Italianen meesters in. Bovendien verwachten de meeste coaches dat Slovenië de tweede plaats van gisteren niet zou kunnen vasthouden. En die voorbeschouwingen kwamen uit: Italië haalde hard uit met een dikke eerste, tweede, derde en vijfde plaats individueel voor Spanje en Portugal! Kroatië werd pas zesde en Slovenië zevende. Missie geslaagd voor de thuisploeg! Zij gaan nu weer aan kop na twee dagen met vier klassementspunten voor op een groepje van maar liefst vier landen n.l. Slovenië, Kroatië, Spanje en Portugal! Ook individueel staan er drie Italianen voorlopig op het podium in de volgorde Anthony Giacomini, Marco Volpi en Luca Bassani. 
Ons Sportvisserij Nederland team heeft vandaag met verschrikkelijk veel inzet geprobeerd om stand te houden op de 12e plaats en om mogelijk een plaatsje te stijgen. Dat is gelukt! Een 11e plaats vandaag. Frank van Schilt was deze dag de beste Nederlander op een 41e plaats.

De laatste wedstrijddag zal de spanning om te snijden zijn. De weersomstandigheden zullen wederom prima zijn, waardoor de strijd op een eerlijke manier kan worden uitgevochten. 

Donderdag 26 september 2019

Terwijl de deelnemers op de diverse boten hun garnalen en inktvis aan het voorbereiden waren klonken er enorm harde knallen. Iedereen keek verschrikt op en zag tot zijn verbazing vuurwerk boven zee ontploffen. Dat ter gelegenheid van de aankomst van het cruiseschip de “Crystal Serenty”. De deelnemers aan het WK lieten zich echter niet lang afleiden en gingen over tot de orde van de dag. Vandaag gingen immers de beslissingen vallen. 

Italië stond er riant voor maar voor de diverse podia plaatsen was nog veel mogelijk. Opnieuw prachtig weer, al was de wind wel een beetje aan het aanwakkeren. Toch konden de houten schepen naar het beoogde wedstrijdgebied varen. Een gevarieerde bodem in diepte, waarop met name boga’s en sargo’s wonen. Lig je met je boot in de boga’s, dan kan het snel gaan. Deze rover vang je soms met drie tegelijk in een hoog tempo. De boga’s zwemmen wat hoger van de bodem, waardoor de vissers het aas ook verder van de bodem moeten aanbieden. De onderlijnen zijn dan meestal net zo lang als de hengel, tot aan 4.50 meter. Toch ankerden verschillende boten op stukken waar veel minder boga’s werden gevangen. Met als gevolg het vangen van meer sargo’s, die 18 cm moesten zijn om te tellen. Nogal wat ondermaatse vissen moesten teruggezet worden. 

Het is toch nog een spannende strijd geworden! Niet alleen voor de top van het klassement, maar de Benelux-landen streden samen met Zuid-Afrika en Griekenland voor de plaatsen 11 t/m 15. Uiteindelijk is Italië dik verdiend wereldkampioen geworden voor Kroatië en Frankrijk, dat met een geweldige eindsprint het podium inpikte. 

Individueel is Volpi toch wereldkampioen geworden voor zijn landgenoot Giacomini die door een slechte één op zijn boot te vissen het goud aan zijn neus voorbij zag gaan. In het Benelux onderonsje is toch België voor ons geëindigd, want de Belgen visten de laatste dag een 10e plaats en wij werden 12e. Maar dat zijn dan ook de plaatsen waar we thuishoren in dit zuidelijk geweld! 
De uitslagen zijn te vinden op de website van de wereldbond: fips-mer.org

Het team Holland heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten en we kunnen op een mooi wereldkampioenschap terug kijken.
In 2020 liggen er kansen voor Nederland op het WK bootvissen want dan wordt het kampioenschap in België (Blankenberge) gehouden!

Tot volgend jaar!


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide