HSV Service

WTBR, UBO & AVG: wat betekent dit voor mijn vereniging?

1884
23 jun 2022

Je hebt er wellicht al wel eens van gehoord: de AVG, UBO of WTBR. Voor veel bedrijven en verenigingen zijn deze afkortingen nog een vaag begrip. Toch is dit ook belangrijk voor aangesloten hengelsportverenigingen. Lees in dit nieuwsbericht wat dit voor jouw hengelsportvereniging betekent.

De nieuwe WTBR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) is een wet die op 1 juli 2021 in werking treedt en in 2016 al werd aangekondigd. Sindsdien is er in de wet veel aangepast en gewijzigd. Pas in 2020 vond de Tweede Kamer de wet goed en duidelijk genoeg om in werking te laten treden. De WBTR is geen op zichzelf staande wet, maar betreft een reeks wijzigingen van Burgerlijk Wetboek 2. In dat Burgerlijk Wetboek staan de regels voor rechtspersonen zoals vennootschappen, stichtingen en verenigingen opgesomd. Met de nieuwe WBTR verandert er nu ook een aantal dingen in het Burgerlijk Wetboek voor bestuurders van verenigingen en stichtingen. Meer informatie? Kijk op deze webpagina.

UBO Registratie

Sinds 27 september 2020 is iedere vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, waaronder alle bij de Kamer van Koophandel ingeschreven hengelsportverenigingen vallen, verplicht om de personen die zeggenschap hebben over de vereniging, in te schrijven in het zogenoemde UBO-register. Verenigingen die dit nog niet hebben gedaan, ontvangen hierover bericht van de Kamer van Koophandel. Meer informatie? Kijk op deze webpagina.

Inleiding AVG

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Cybercriminaliteit neemt toe, zoals identiteitsfraude. Was er enkele jaren geleden nog sprake van enkele tientallen gestolen identiteitskaarten, nu zijn dat er al duizenden per jaar in Nederland. En dat aantal loopt op, terwijl gedupeerden hier heel veel ellende van ondervinden. Meer informatie? Kijk op deze webpagina.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.