HSV Service

Groningse vissers moeten 'wapens' inleveren

6682
14 nov 2007

GRONINGEN - De politie in Groningen gaat de komende tijd streng controleren op vissers die tijdens het hengelen gebruik maken van een katapult. De hengelaars gebruiken het ding om voerballen zo ver mogelijk over het water te schieten.

Volgens de politie mag dat niet. "Katapulten zijn tenslotte een verboden wapen", aldus een woordvoerster woensdag.
Hengelaars krijgen nog de hele maand november de tijd om hun 'wapens' in te leveren op het bureau zonder dat ze daar een boete voor krijgen.

Boete
De politie heeft in hengelsportzaken posters opgehangen om de vissers op de actie te attenderen. Wie toch nog met een katapult langs de waterkant betrapt wordt, kan rekenen op een boete van enkele honderden euro's. Volgens de zegsvrouw heeft de actie tot nu toe geen enkele visser kunnen bewegen zijn katapult vrijwillig op het bureau in te leveren. Wel heeft de politie in verscheidene hengelsportzaken in de regio inmiddels 35 schiettuigen in beslag genomen.

Soorten
Hoeveel er nu nog in omloop zijn, durft de politie niet te zeggen. "Maar het is duidelijk dat steeds meer vissers gebruik maken van een katapult", weet de woordvoerster. Ook zijn er volgens haar steeds meer verschillende soorten te koop.
Volgens de zegsvrouw hebben schietende vissers, voor zover bekend, nog geen ongelukken veroorzaakt. "Maar het is en blijft gevaarlijk." De katapulten worden met name door karpervissers gebruikt.

Belachelijk
De directeur van Sportvisserij Nederland, Joop Bongers, zei dat het uiteraard goed is dat regels worden nageleefd. "Letterlijk gezien is het verboden om katapulten te gebruiken. Maar deze regel is belachelijk en verkeerd."

Volgens Bongers is de katapult onterecht een zogeheten categorie één-wapen. "Het is geen kwalijk wapentuig, maar een onschuldig hulpmiddel om te kunnen vissen."

Bongers heeft vijf maanden geleden een brief gestuurd aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) met het verzoek deze regel aan te passen, maar hij heeft nog geen antwoord gehad.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.