HSV Service

Hengelvangstregistratie "Het Meertje" van start

10539
29 okt 2007

"Geen resultaat is ook een resultaat", spreekt Paul Wijmans van Sportvisserij Nederland troostend, maar wedstrijdvisser Jan Albers kan er niet erg vrolijk van worden.

Vingen ze hier vorig jaar nog tientallen kilo's per persoon, vandaag lijkt de vis volledig uitgestorven. En dat uitgerekend op de dag dat de wintercompetitie van Fishing World Nijmegen mee gaat doen met HVR Online, het landelijke systeem voor hengelvangstregistratie.

Overal langs "Het meertje", dat vanaf de Waal bij Nijmegen richting Ubbergen meandert, is het beeld hetzelfde. De leefnetten kunnen op de kant blijven. Niettemin blijft men geconcentreerd naar de feedertoppen staren. Eén enkel visje kan vandaag het verschil betekenen tussen winst of verlies. Organisator Eric Hoeven heeft wel zijn ideeën over de oorzaak van de tegenvallende vangsten. "De afgelopen dagen is het pad opnieuw geasfalteerd. Mogelijk zijn de vissen weggetrokken door al het kabaal" . Ook de kou wordt als mogelijke oorzaak genoemd. "Vorig jaar was het om deze tijd 10 graden warmer".

Dankzij de lage score heeft Wijmans wel ruim de tijd om de weegploeg goed te instrueren. Anders dan bij gewone wedstrijden gaan de vissen niet onmiddelijk na het wegen weer terug. Ze worden eerst in een teil bewaard om te worden opgemeten. Iedere vis die is opgemeten gaat naar een tweede teil om vervolgens te worden teruggezet.

Niet iedere deelnemer wordt bezocht voor HVR. Bij tien procent van de hengelaars wordt de vis opgemeten. Vandaag lukt het maar net om drie vissers in één vak te vinden die iets hebben gevangen. Twee brasems en een eenzame baars gaan op de meetplank en daarna snel weer terug. Een minuut later kan de weeg- en meetploeg alweer verder naar de volgende deelnemers, om nog eens drie brasems te wegen en te meten.

Of de vangsten op het meertje weer gaan aantrekken kunnen we vanaf nu nauwgezet gaan volgen, er zullen hier tot februari nog 5 wedstrijden worden vervist, waarbij de resultaten steeds verwerkt zullen worden in HVR Online.

HVR zorgt voor meer kennis over de visstand en hoe deze zich ontwikkelt in een water. Sportvisserij Nederland wil alle verenigingen helpen om via HVR de vangsten van hun water te laten bijhouden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide