Vis & water

'Heggenschaar behoort tot de vaste hengeluitrusting'

11336
23 jun 2008

AALST - Stap in de Mercedes van Ben Zorn uit Aalst en er volgt een tour de misère langs het sportvissersverdriet van de Bommelerwaard.

Foto: Slechts aan het rechtop staande schepnet is te zien dat er hier achter de oeverbegroeiing van de Capreton nog ergens een sportvisser moet schuilgaan

De woordvoerder van hengelsportvereniging De Rietvoorn spreekt niet alleen voor zijn eigen club, maar voert ook het woord namers de Beheereenheid Bommelerwaard, waarbij zeven visclubs met een totaal aantal van 2500 sportvissers zijn aangesloten.

Het draait allemaal om het gebrekkige onderhoud van de weteringen en sloten. In hun ogen dan, want de meningen verschillen daar blijkbaar over.

De eerste stop van Zorn is op de Jan Stuversdreef, langs de Capreton. Het water ziet er redelijk schoon uit, met in de oeverzones een strook gele pomp, gelardeerd met bedden hoornblad en andere waterplanten. In het midden van de wetering staat hier en daar een pluk waterplanten. "Kijk, zie je die bellen", zegt Zorn. "Hier zitten zeelten tot 60 centimeter. Die krijg je er met een vaste hengel niet uit tussen al die troep. Maar dit is nog het beste stuk. Dat de oever hier nog een beetje toegankelijk is, is te danken aan de boeren hierachter", wijst hij met zijn duim over schouder. "Die maaien hier de wegberm omdat ze zelf geen last willen hebben van al dat overwaaiend onkruidzaad." Wil je overigens de oever van de Capreton bereiken dan moet je toch even goed kijken. Door het hoge oeverstruweel zie je niet goed waar je loopt. Een uitglijder en je hebt een pat pak.

Op de hoek van de Jan Stuversdreef met de Zeedijk ligt een zijsloot, de Zeek. Die is helemaal dichtgegroeid. Het ziet er wel idyllisch uit, maar om te sportvissen moet je hier niet zijn. De plek is volgens Zorn wel representatief voor een ander probleem dat hij heeft met de welige begroeiing. Hier is nu pas gemaaid, maar daarvoor was het net of je door een smalle gang rijdt. Je ziet geen tegenligger, niks. Hier is pas nog een ongeluk gebeurd." Te zien is een hoop modder en ontworteld riet waar een autowrak uit het water is gesleept. "Hier fietsen ook kinderen. Levensgevaarlijk."

Verder langs de Capreton. Het is geeneens te zien dat er water langs de weg ligt; metershoog riet, distels, brandnetels. Weinig kans dat je je daar met je foudraal en kanis doorheen kan wurmen. "Zo is het kilometers lang. Bij onze vaste hengeluitrusting hoort tegenwoordig een heggenschaar. Zo is het overal in de Bommelerwaard."

"Wat ik dan wel zou willen? Gefaseerd maaien. Of een stuk van 750 meter maaien, zowel op de oever als in het water. Kunnen we tenminste nog eens een wedstrijd vissen. Of één oever wel maaien en de andere niet. Dan is iedereen blij."

Alle kanten op met Flora en Faunawet

Tonnie Gloudemans uit Rosmalen zit te vissen in de Capreton. Hij heeft nog geen stootje gezien, dus hij heeft sowieso al wat te mopperen.

Uit zichzelf – Ben Zorn van HSV De Rietvoorn houdt zich afzijdig – begint hij te fulmineren over de 'rotzooi' in het water. "Het staat hier niet alleen langs de kant, maar het ligt ook op de bodem. Nog twee jaar en je bent hier uitgevist. Navenant je ervoor betaalt, krijg je d'r niet veel voor terug. En als ze maaien, dan laten ze de troep liggen. Die drijft drie maanden later nog steeds rond. " De 68-jarige windt zich er zowaar over op, en hij heeft het al aan zijn 'rikketik', en ook nog suiker. Volgens hem ligt het allemaal aan de groene lobby. "Bij visvijver De Rampert hebben ze een geul gegraven, zodat je niet meer met de auto kunt komen. Wij vallen niemand lastig. Moet ik daar m'n auto neerzetten en 'm dan zonder ruit en autoradio terugvinden?"

Even verderop zit Willem van Dam uit Den Bosch. Ook hem hoef je de bek niet open te breken. "De grootste bekken hebben de meeste rechten", zegt hij over de milieubeweging. Volgens hem verweren de waterbeheerders zich door te zeggen de milieulobby hen in de nek hijgt.

Beide vissers verkondigen ongevraagd hetzelfde verhaal als Zorn. Dat is toch wel toeval? Zorn: "Ik zweer het. Ik ken ze allebei niet."

Volgens een woordvoerder van het Waterschap Rivierenland mag van de Flora en Faunawet in en langs de Capreton amper gemaaid worden. Zorn schermt met de Gedragscode voor Waterschappen uit diezelfde Flora en Faunawet. "Ze moeten de vissen ook beschermen. Door later te maaien is er meer begroeiing. Met het verwijderen van al die plantenmassa's worden ook de vissen die ze zouden moeten beschermen op de kant gegooid."

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.