Vis & water

EAA: ‘Voorstel quotering sportviserij ondoordacht’

10175
11 mrt 2009

De European Anglers Aliance (EAA) heeft fel gereageerd op een wetsvoorstel van de Europese Comissie dat de vangstcontrole op zee drastisch wil veranderen. In artikel 47 van dit voorstel staat dat ook de ‘recreatievisserij’ aan quotering, registratie en vergunning onderworpen moet worden. De hengelsport noemt het voorstel ‘ondoordacht, niet passend en gebaseerd op onvolledig onderzoek’.

De EAA, waarvan Sportvisserij Nederland deel uitmaakt, heeft in januari haar ongenoegen over het voorstel al kenbaar gemaakt aan de EU commissie. Inmiddels is er uitgebreid gelobbyd bij de leden van het Europees parlement voor een beter en meer sportvisserijvriendelijk beleid.
De belangrijkste argumenten van de EAA zijn dat het voorstel is gebaseerd op onvolledig onderzoek, totaal niet passend is voor de zeesportvisserij en slecht getimed. Daarbij stelt de sportvisorganisatie dat een controleregeling die volledig is afgestemd op de beroepsvisserij niet de juiste plaats is om ‘even snel iets voor de zeesportvisserij te willen regelen’.

WATER BIJ DE WIJN
EU visserijcommissaris Joe Borg lijkt gevoelig voor de argumenten van de EAA en heeft op 10 februari in een toespraak tot het Europarlement al wat water bij de wijn gedaan. Hij gaf aan dat het te gek zou zijn om de miljoenen Europese zeehengelaars te gaan registreren en hun vangsten onder de quotering te brengen. “Een hengelaar die er op uitgaat om een paar kilo kabeljauw te vangen voor eigen consumptie kan dat gerust blijven doen. Alleen in gevallen dat echt veel vis door de recreatievisserij wordt onttrokken, zal actie nodig zijn”, aldus Borg.
In april is de laatste stemming in het Europees parlement, waarna in het najaar de Raad van ministers van alle lidstaten een definitief besluit moeten nemen.

STANDPUNT HENGELSPORT
De EAA en Sportvisserij Nederland vinden dat:
- De impact van de zeehengelsport op visbestanden in Europa eerst goed in kaart moet worden gebracht;
- De hengelsport een volwaardige plaats, zowel economisch als maatschappelijk, in het nieuwe Gemeenschappijke Visserijbeleid van de EU moet krijgen;
- Er pas dan een basis is om nieuw Europees sportvisserijbeleid op te stellen, en niet eerder.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.