Vis & water

Visvergunningen België voortaan via internet verkrijgbaar

18039
15 dec 2009

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur keurde de Vlaamse Regering vandaag een besluit goed waardoor vissers voortaan hun vissersverloven ook via internet kunnen ontvangen.

Het besluit legt de wettelijke basis om internet te kunnen invoeren als alternatief kanaal om visverloven te verspreiden. Tot nog toe konden vissers hun verloven enkel op het postkantoor afhalen.

Via internet kunnen de hengelaars veel gemakkelijker en eenvoudiger het visverlof – zowel het gratis jeugdvisverlof als de betalende visverloven - verkrijgen. Zij kunnen dat vanuit om het even welke plaats waar internet aanwezig is en op het even welk ogenblik. Ook vissers van buiten het Vlaamse Gewest die in Vlaamse openbare wateren willen vissen, kunnen zich via internet een visverlof aanschaffen.

“De inzet van internet helpt mee de drempel te verlagen”, zegt minister Schauvliege. “Het Visserijfonds van het Agentschap Natuur en Bos heeft de internetapplicatie ontwikkeld. De kost ervan bedraagt 80.000 euro. De vereenvoudiging van de aanvraag via internet doet ook de administratieve lasten aanzienlijk dalen. Op jaarbasis zou het gaan om ongeveer 71.000 euro. Op termijn willen we dit digitaal loket nog dichter bij de burger brengen.”

Palingbeheerplannen

Nog op voorstel van minister Schauvliege paste de Vlaamse Regering de regelgeving inzake palingbeheerplannen aan aan een Europese richtlijn. De Europese Palingverordening zegt dat 40% van de zilverpaling naar zee moet kunnen ontsnappen om te gaan paaien. Om daaraan tegemoet te komen wordt in uitvoering van het Belgisch Palingbeheerplan de fuikvisserij op de Beneden-Zeeschelde (tussen Antwerpen en de grens met Nederland) tijdelijk verboden.

Ook het hengelen naar paling tijdens de nacht en gesloten tijd wordt niet meer toegelaten. Beide maatregelen moeten zorgen dat er tot 12 ton of 30% minder paling (van de totale geschatte palingoogst van recreatieve vissers) wordt gevangen.

Bron: VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.