Vis & water

Geldboete en werkstraffen geëist voor lozen melkzuur in de Linge

7446
15 feb 2010

Het Functioneel Parket heeft gisteren in de rechtbank Dordrecht een geldboete van 150.000 euro geëist tegen melkzuurfabrikant Purac Biochem uit Gorinchem, dat er van verdacht wordt melkzuur te hebben geloosd in de rivier de Linge zonder dit onmiddellijk te melden aan het bevoegd gezag.

Uit onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat er een verband bestaat tussen de lozing en de sterfte van duizenden vissen.

Tegen twee leidinggevenden van het bedrijf zijn werkstraffen van 150 uur geëist voor het feitelijk leiding geven aan het niet melden van deze lozing. Gebeurtenissen die afwijkend zijn van de normale bedrijfs-activiteiten en waardoor nadelige gevolgen voor het milieu kunnen ontstaan dienen zo spoedig mogelijk gemeld te worden aan het Waterschap Rivierenland en aan de milieudienst Zuid-Holland Zuid.

Het onderzoek startte in september 2007 omdat er veel dode vissen in de Linge werden aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat er in dezelfde periode een lekkage had plaatsgevonden bij Purac waardoor er een grote hoeveelheid melkzuur terecht is gekomen in de Linge. Deze lekkage was het gevolg van een kapotte warmtewisselaar.

De officier van justitie vindt een geldboete voor het bedrijf en werkstraffen voor de twee leidinggevenden op zijn plaats, omdat er op een ernstige manier te kort is geschoten in het naleven van de milieuregels. Er is onvoldoende invulling gegeven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het bedrijf op basis van die regels te dragen heeft, waardoor er schade is geleden in het milieu.

Bron: Openbaar Ministerie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.