Vis & water

‘Vissen komen ongeschonden door gemaal'

6274
12 jul 2010

STAVOREN - Vissen zwemmen ongeschonden door de pomp van het Hooglandgemaal bij Stavoren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetterskip Fryslân naar vismigratie.

Ook komen de vissen probleemloos via kleine openingen in de naastgelegen schutsluis van de Friese boezem in het IJsselmeer.

Volgens het Wetterskip, dat blij is met het onderzoeksresultaat, hoeft er nu geen speciale vispassage bij Stavoren gebouwd te worden. Tijdens de proef zwom er elke avond zo'n 60 kilo vis, waaronder dikke schieralen en grote snoekbaarzen, door een van de nieuwe pompen. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de Hengelsport Federatie waren bij het proefonderzoek aanwezig.

Meer gemalen zullen nu op visvriendelijkheid worden onderzocht, kondigt het Wetterskip alvast aan. Boezembeheerder Pier Schaper stelt in het waterschapsblad dat dure vispassages mogelijk lang niet altijd nodig zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

-> Alles over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.