Vis & water

'Niet vissen in 15 procent Noordzee' (video)

9263
18 jul 2011

HILVERSUM - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil dat er niet gevist mag worden in 10 tot 15 procent van de Noordzee.

De bewindsman zegt dit vrijdagavond in het tv-programma Uitgesproken (video).

Net als de milieuorganisatie Greenpeace wil Bleker dat er zogenoemde zeereservaten worden aangewezen, ofwel gebieden waar in zeer beperkte mate of helemaal niet gevist mag worden. Hij heeft drie gebieden op het oog: de Doggersbank, het Friese Front en de Klaverbank.

Volgens Bleker vormen deze gebieden 20 procent van de oppervlakte van de Nederlandse Noordzee. Greenpeace wil dat er in deze gebieden helemaal niet gevist mag worden. ''Met die denkrichting ben ik het niet oneens.

Als je kijkt hoe groot de Noordzee is, dan mag je wel 10 of 15 procent van de Noordzeegebieden aanwijzen waar de natuur even helemaal zijn gang kan gaan. Er blijft nog genoeg over'', aldus Bleker.

Plannen

Afgelopen woensdag liet Nederland weten voor een groot gedeelte te staan achter nieuwe plannen voor het Europese visserijbeleid. Bleker wil dat er meer werk wordt gemaakt van andere vangstmethoden en nieuwe technieken om zo de bijvangst van vissers te verminderen.

Greenpeace stelde in een reactie blij te zijn met het besluit van Bleker. ''We feliciteren de staatssecretaris'', meldde een woordvoerder. Toch had de milieuorganisatie graag gezien dat zeker 25 procent was aangewezen. ''Uit onderzoek blijkt dat wanneer je 25 procent van het gebied afsluit, de visstand zich herstelt.''

Bron: ANP

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.