Vis & water

‘Minister, het Haringvliet moet op een kier’

8697
08 feb 2013

In de Tweede Kamer is een motie van Kamerleden Stientje van Veldhoven (D66) en Lutz Jacobi (PvdA) aangenomen waarin de regering verzocht wordt nu aan de slag te gaan met de uitvoering van het ‘Kierbesluit Haringvliet’. Dit is belangrijk voor het herstel van onder andere aal-, zalm- en zeeforelbestanden.

De motie (pdf) is ingediend omdat de minister van Infrastructuur en Milieu onlangs had aangegeven dat het Kierbesluit ‘er rustig bij ligt’. En dat terwijl dit besluit er al jaren ligt. Aan dit besluit liggen internationale verdragen ter bescherming van de Rijn en Maas en het Benelux verdrag ten grondslag met afspraken om de natuur en vismigratie in de rivier te herstellen.

Miljoenen euro's

Ook Sportvisserij Nederland zet zich hier al jaren voor in. In het vorige regeerakkoord (2011) was er zelfs sprake van dat het Kierbesluit zou worden ingetrokken. Dit is onder grote internationale en maatschappelijke druk niet doorgegaan. Inmiddels zijn er al honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd om de natuur en de visstand in de rivieren te herstellen. De kier van het Haringvliet is een belangrijk sluitstuk en moet dus worden uitgevoerd.

 
Lutz Jacobi en Stientje van Veldhoven

Sportvisserij Nederland is blij met de motie van Jacobi en van Veldhoven om de regering aan haar afspraken te houden.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide