Vis & water

'Bijzondere vangst is een zeeforel'

7369
20 nov 2007

Groningen - Het is een zeeforel. De in Ierland woonachtige bioloog en oud-Stadjer Dennis Ensing weet het zeker. De vis, die sportvisser Patrick Mooibroek deze week ving in het Reitdiep in het hart van de stad Groningen, is geen zalm.

Ensing bestudeerde de foto van Mooibroek en zijn vangst, die op de website van deze krant was geplaatst. "Ik kan de gelukkige vanger meedelen dat de vis in kwestie geen zalm (Latijnse naam Salmo salar) is, maar een forse zeeforel (Salmo trutta). De zeeforel is een naar zee trekkende vorm van de beek- of bruine forel.

Deze soort is in Nederland in tegenstelling tot de zalm nooit helemaal uitgestorven." Klik hier voor meer informatie over de zeeforel. Volgens de aan de Fisheries and Aquatic Ecosystems Branch van de The Queen's University in Belfast verbonden bioloog wordt de zeeforel nog regelmatig gevangen in de Nederlandse grote rivieren en in het Ijsselmeer. "In Groningen is het beest wel redelijk zeldzaam. Alleen in de Eems worden ze af en toe aangetroffen. Deze zeeforel is waarschijnlijk vanuit de Waddenzee het Lauwersmeer binnengekomen en vandaar via het Reitdiep in de stad terechtgekomen."

Zalm of zeeforel. Dat maakt de vangst voor sportvisser Patrick Mooibroek er niet minder bijzonder door. Er is uit recente tijden niets bekend over een soortgelijke vangst door een sportvisser in het noordelijk binnenwater.

Bron: dvhn.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.