Vis & water

'Vis zwemt al naar diepere rivier'

8265
29 okt 2007

TIEL - De vis wil maar niet bijten in het Amsterdam-Rijnkanaal. Al zes uur zitten vader en zoon Jansen uit Drempt in de Achterhoek zondagmorgen aan het kanaal bij Tiel.

Ze doen mee aan de viswedstrijd van de Tielse hengelsportvereniging E.A.T.H. De Brasem. Op de dijk lopen schapen, over het kanaal blaast de wind. Maar de vis blijft weg. "Vier keer heb ik beet gehad, de afgelopen zes uur", zegt vader Hans Jansen. In het leefnet dat tussen hem en zoon Wilko in de rivier hangt, zwemmen twee brasems. "Ik denk dat we een kilo vis hebben. Dat is niks. Ik heb het eerst met de lange stok geprobeerd. Nu met een kortere hengel. Maar dat gaat ook niet goed. Eigenlijk moeten we een voerplekje creëren in de rivier."

Eric Uitslag die met collega Theo van Bekkum verderop zit, heeft dat wel gedaan. Hij heeft iets meer voer in de rivier gegooid zodat de vis daar, een meter of dertig, veertig verderop, even blijft hangen. En met succes. Aan de rivier denkt hij een kilo of drie te hebben. Maar tot zijn verbazing haalt hij 5,5 kilo, genoeg voor een tweede plaats. Ook hij ervaart dat de vis niet zo wil bijten. De vis is volgens hem al vertrokken naar het diepere water in de Rijn en de Lek.

Een van de voorns die Eric Uitslag heeft gevangen. Uiteindelijk ging hij met de tweede prijs aan de haal maar toch viel de vangst tegen. De vis zwemt volgens Uitslag door de temperatuur en de wind naar dieper water in de Rijn en de Lek. foto Jan Bouwhuis

In de wedstrijd van de Tielse hengelsportvereniging gaat het er om dat koppels van twee vissers de meeste kilo's aan witte vis weten te vangen. Witte vissen zijn vissen als brasem, voorn en bliek. De vangst van beide vissers gaat in een leefnet en wie de meeste kilo's vangt, wint. Ondanks het feit dat de vis niet wil bijten heeft de winnaar, het koppel Snoeren-Loenersloot uit Kaatsheuvel wel een vangst van 14 kilo en 300 gram. De vis gaat overigens niet mee naar huis om daar in de pan of de vriezer te verdwijnen. De vis die bij de viswedstrijd wordt gevangen gaat keurig weer terug het water in. Overigens is 14 kilo niet zo veel: de voorzitter van De Brasem heeft wel eens 136 kilo uit het water gevist, in de Biesbosch. Uitslag: " Die zal dan echt wel even spierpijn hebben gehad."

De hengelsport zit in Nederland en in Tiel enorm in de lift, zegt Eric Uitslag, voorzitter van de wedstrijdcommissie. De club is in een korte periode gegroeid van 300 naar 450 leden Uitslag: "Vissen is ideaal ontspannen. Je zit lekker langs het water te genieten van de natuur en het vissen. En onze vereniging is ook prettig. We hebben het grootste clubhuis van de Nederlandse hengelsportclubs. Zelfgebouwd."

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.