Het gaat slecht met de paling. Vissers, natuurorganisaties en wetenschappers hebben nu samen een beheerplan opgesteld - op zich al een doorbraak. Vissers en waterbeheerders worden met dit plan zelf verantwoordelijk voor de palingstand in de regio.
Het beheer van de paling, ofwel de aal, moet volgens het beheerplan vooral regionaal aangepakt worden. Regionale waterbeheerders en vissers moeten zelf zorgen dat maatregelen genomen worden als dat nodig is.
Zo is bij de rode aal beperking van de visserij nodig als minder dan vijftien procent van de vangst bestaat uit vissen die kleiner zijn dan vijftig centimeter. Voor de schieraal ligt die grens bij vijfendertig procent.
In het plan krijgen mensen dus lokaal verantwoordelijkheid voor de aalstand. Mocht dit niet werken dan moet de overheid wel ingrijpen. Ook de registratie en monitoring van de sport- en beroepsvisserij moet regionaal georganiseerd worden.
Hoogleraar Visteelt en visserij prof. Johan Verreth, adviseur van het beheerplan, vindt het vooral een doorbraak dat vissers en natuurorganisaties hebben samengewerkt aan het plan. Volgens hem was dat enkele jaren geleden nog niet denkbaar. Willem Dekker, de aaldeskundige van het Rivo, is het daarmee eens. 'Het gaat erom dat er centrale normen zijn die regionaal worden uitgevoerd.
De normen zijn dezelfde die ik een paar jaar geleden voorstelde, wetenschappelijk niet erg hard, maar maatschappelijk is er nu een compromis waarover alle betrokkenen het eens zijn.
Bron: visserijnieuws.punt.nl