Vis & water

Witvissen - leefnet tips & trucs

19 dec 2013

Wedstrijd- en witvissers maken gebruik van leefnetten om hun vangst tijdelijk in te bewaren – hetzij voor de weging na afloop van de wedstrijd of voor de foto. Deze netten zijn speciaal ontwikkeld voor het tijdelijk en zorgvuldig bewaren van vis, zodat die onbeschadigd weer kan worden teruggezet. Er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het gebruik van een leefnet. JanWillem Nijkamp geeft tekst en uitleg.

Leefnetten zijn er in allerlei soorten en maten: rond, rechthoekig, fijnmazig, grofmazig, met hoepels aan de buitenkant en zo kun je nog wel even doorgaan. Welk net voor jouw visserij nu precies het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Maar welk net je ook kiest, een leefnet is in ieder geval nooit te groot! Met het oog op het welzijn van de gevangen vis, is het van belang dat die voldoende ruimte heeft om te bewegen tijdens het verblijf in het net. Zo moeten leefnetten bij internationale wedstrijden, regionale selectiewedstrijden en de Nationale Topcompetitie voldoen aan bepaalde minimummaten: minimaal 4 meter lang en een doorsnee van 50 centimeter. Gelukkig nemen steeds meer wedstrijdvissers dit goede voorbeeld over. Ook voor niet-wedstrijdvissers is het goed hier even bij stil te staan voordat ze het eerste het beste netje aanschaffen in de hengelsportzaak. Voor dat ene tientje meer investeer je wel in het verantwoord omgaan met de vis die je vangt.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.