Verantwoord gebruik leefnet

22 jun 2017

Sportvissers gebruiken leefnetten om vissen na de vangst tijdelijk in op te slaan. Als onderdeel van viswedstrijden zijn leefnetten noodzakelijk, maar tijdens het recreatief vissen is het gebruik van een leefnet volgens Sportvisserij Nederland niet strikt noodzakelijk en daarom af te raden.

Het gebruik van een leefnet is onlosmakelijk verbonden met (inter)nationale viswedstrijden. De tijdens deze wedstrijden gebruikte netten voldoen aan de hoogste criteria voor wat betreft vissenwelzijn. Op het juiste gebruik van het leefnet wordt ook scherp gecontroleerd.

Uit onderzoek door de toenmalige Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij naar het effect van leefnetten op de overleving van vissen bleek dat leefnetopslag niet meer dan een kortdurende stress veroorzaakt, geen schade aan de slijmlaag of schubbenkleed veroorzaakt en op de langere termijn geen nadelige effecten heeft voor de vis.

Goede netten


In dit onderzoek is gebruik gemaakt van ruime (minimaal 4 meter lang en 50 centimeter in doorsnee) en knooploze netten gemaakt van zacht materiaal die aan de buitenkant zijn voorzien van kunststof of aluminium hoepels. Op grond van dit onderzoek is door de 
sportvisserij samen met de hengelsportgroothandel een leefnetcode opgesteld, waarin eisen worden gesteld aan het netmateriaal, de lengte en de diameter van leefnetten. Daarnaast beschrijft de code hoe je een leefnet verantwoord gebruikt (gestrekt en zo veel mogelijk onder water gepositioneerd). Sinds deze code is opgesteld hebben de technoligische ontwikkelingen niet stilgestaan en zijn de leefnetten nog verder verbeterd.

Niet noodzakelijk


Hoewel het overgrote deel van de anno 2017 verkrijgbare leefnetten voldoet aan de leefnetcode én het verblijf van een leefnet niet nadelig hoeft te zijn voor de bewaarde vis, adviseert Sportvisserij Nederland een leefnet alleen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.

In de praktijk betekent dit alleen tijdens viswedstrijden. Bij het recreatief vissen is een leefnet niet nodig en zorgt het gebruik voor een extra handeling met de vis. En hoe minder handelingen er met een vis worden gedaan, hoe kleiner de kans op beschadiging. Natuurlijk is het leuk om de vangst aan het eind van de dag nog een keer te bewonderen, maar daarvoor is een fototoestel of smartphone een prima alternatief.

Leefnetcode Sportvisserij Nederland


Mocht je bij het vrij vissen toch een leefnet willen gebruiken, kies dan voor een exemplaar met de volgende eigenschappen:
 • een diameter van 40 cm of meer;
 • een lengte van 2,5 meter of meer;
 • een maaswijdte van maximaal 6 mm;
 • knooploos;
 • van zacht materiaal;
 • voorzien van voldoende hoepels om het goed uit te leggen.
Zorg bij gebruik van een leefnet dat:
 • een zo groot mogelijk deel van het net onder water is, zodat de vis het volume kan benutten;
 • het leefnet bij voorkeur horizontaal gestrekt uit staat (in plaats van verticaal);
 • golven geen vat hebben op het leefnet om beschadiging van de vis te voorkomen;
 • de vis zo kort mogelijk in het leefnet verblijft;
 • er niet te veel vis in het leefnet zit;
 • het leefnet voorzichtig wordt leeggemaakt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide