Vissers moeten vanwege 'natuur' van Belversven

10495
18 feb 2008

16 feb 2008, 03:42 - OISTERWIJK - De vissersbootjes op het Oisterwijkse Belversven moeten wijken voor de natuur. De natuurwaarde na het opschonen en uitbaggeren van het ven blijkt zo groot dat de hengelsport er niet meer is toegestaan.

"Zonder meer een verlies", zegt Huub Verhof (63), lid van de Oisterwijkse Hengelsportvereniging. "Ik kom daar al meer dan veertig jaar om te vissen. Dit is toch wel echt het einde van een tijdperk." Verhof vist ook op het Klompven en het Kolkven, maar daar is respectievelijk het water een halve meter diep en zijn er plekken afgesloten. Verhof: "Nu ging ik daar toch al vaker vissen dan op het Belversven, maar toch is er zo een plek minder. En dat allemaal voor een zeldzaam waterplantje, geloof ik."

Frans Kapteijns van Natuurmonumenten verduidelijkt de zaak: "Er is meer aan de hand dan een zeldzaam plantje. De natuurwaarde van het Belversven is door alle werkzaamheden ontzettend gestegen. Qua natuur is het een ontzettend succes. We hadden natuurlijk wel een beeld van hoe het zou worden, maar een zo snelle en scherpe verbetering, dat verwachtten we niet."

Dat sommige vissers een andere kijk hebben op 'het succes' snapt Kapteijns wel. "Voor sommige mensen zal het aanvoelen alsof je na veertig jaar wonen uit je huis wordt gezet", zegt hij. "Maar we laten de hengelsportvereniging zeker niet in zijn hemd staan. We hebben daar dan ook veel overleg mee."

Overleg tussen de hengelsportver- eniging en Natuurmonumenten lijkt aan te sturen op een verhuizing van de bootjes naar het Kolkven. Daar zou vanuit de bootjes ook op de eerder afgesloten plekken gevist kunnen worden.

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.