Eldorado voor vis en vogel in Stadsdommel

5341
19 feb 2008

DEN BOSCH - Een waar eldorado voor vissen en vogels. Van anderhalve kilometer lengte, en midden in de stad.

Dat moet de Stadsdommel over een jaar zijn, wanneer de herinrichting door Waterschap Aa en Maas tot ecologische verbindingszone is afgerond. Tegelijkertijd maakt de gemeente Den Bosch van de stadszijde van de Dommel een aangenaam verblijfsgebied voor mensen.

"Met de ecologische verbindingszone koppelen we natuurgebieden aan elkaar. We gaan met het project Stadsdommel de vismigratie sterk verbeteren. Bepaalde soorten die er nu niet meer zijn, zullen terugkomen, en andere zullen we straks in grotere aantallen zien dan nu", zegt Jan Keijzers, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap. De omvorming tot ecologische verbindingszone geeft de Stadsdommel een natuurvriendelijk karakter terug. Keijzers: "We willen in de toekomst nog een vistrap bij Crèvecoeur aanleggen, waardoor de ecologische zone zich uitstrekt van de Maas tot aan de Esschestroom. Dat is aantrekkelijk voor vele soorten."

De Stadsdommel krijgt onder andere vier steile oeverwanden van ruim een meter hoog, die voor ijsvogels erg aanlokkelijk zijn om er broedplaatsen te maken. In het water worden drie langgerekte eilandjes aangelegd, en paaiplaatsen voor diverse vissoorten. Er ontstaat een gevarieerde oever van nat naar droog, met veel verschillende plantensoorten, waar allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op afkomen.

Bij de herinrichting werken gemeente en waterschap intensief samen. De gemeente betaalt mee aan de ecologische verbindingszone die het waterschap aanlegt. Bovendien wordt voor de aanleg van de eilandjes grond (her)gebruikt die aan de overzijde van de Dommel wordt afgegraven. "Die grond halen we daar weg omdat we het voorland onderaan de vestingmuur bij de Westwal terug willen brengen tot ongeveer drie meter, de situatie van vroeger. Zo wordt de vesting vanaf de overzijde van het water weer beter beleefbaar", aldus wethouder Jetty Eugster.

Bij de Sint-Janssingel wordt zelfs het gehele talud weggegraven. De middeleeuwse stadsmuur wordt weer zichtbaar tussen de Wilhelminabrug en het voormalige Sint-Jansbolwerk, dat over enkele jaren, deels wordt gereconstrueerd. Ten zuiden van het Sint-Jansbolwerk, waar geen muur meer is, komt deze voor een deel terug. Op andere plekken, bij de fietsers- en voetgangersbrug en een deel van de Westwal, blijft de negentiende-eeuwse situatie met taluds in stand.

Aan de kant van de Van der Does de Willeboissingel komt langs de parkeerplaatsen een wandelpad. Aan de stadskant zullen de voorlanden en taluds voor bijvoorbeeld hengelaars bereikbaar zijn, maar daar komt geen pad.

Het werk aan de Stadsdommel zal geen invloed hebben op de capaciteit van de waterafvoer. Het water blijft overal minimaal 20 meter breed. Er zijn wel wat concessies gedaan aan de watersportclubs. Die vreesden dat de ecologische verbindingszone vaar- en aanlegcapaciteit zou beperken. Om die bezwaren weg te nemen hebben waterschap en gemeente besloten de eilandjes wat te versmallen. Bovendien worden ze afgebakend door boven het water uitstekende palen, zodat watersporters altijd kunnen zien waar ze nog kunnen varen. De watersporters zullen wel wat last kunnen hebben van de werkzaamheden komend jaar. Er komen pontons in het water te liggen, er wordt veel grond verzet. "Met hen is afgesproken dat zij komend jaar in elk geval 's avonds, wanneer niet gewerkt wordt, kunnen varen", aldus Eugster.

Het werk tussen Willemsbrug en draaibrug start 11 maart met het rooien van bomen aan de Sint-Janssingel, ter hoogte van het Sint-Jansbolwerk en Bastion Maria. Straks komen hier minder kwetsbare, forse iepen voor in de plaats. Langs de Westwal komen volgend jaar ook iepen. De stronken van de gerooide bomen worden gebruikt voor de oeverwanden voor de ijsvogel.

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.