Mysterie fontein-vissen opgelost

4868
25 feb 2008

HARDERWIJK - De kleine visjes die zo nu en dan uit de fontein worden gespuwd in de gemeentevijver aan de Diepegracht in Hardederwijk komen door een te groot rooster.

Het water uit de fontein wordt opgezogen uit de vijver zelf. De pompinstallatie aan de achterkant van de fontein heeft een te grof rooster dat de kleine visjes door laat. De gemeente liet dat gisteren weten. Het probleem zou dus gemakkelijk zijn op te lossen. Gewoon een fijner rooster, waar de vissen niet door heen kunnen. Daardoor kan de pomp echter vast lopen, aldus Jan Spijker van de visstandsbeheercommissie (VBC) van visvereniging Snoek, die samen met Olaf Miskotte de zaak onderzoekt: "Als het rooster te klein is, hoopt alles zich op en slibt hij dicht. Dan kan zelfs de motor van de pomp eraan kapot gaan."

De meeuw weet wat komen gaat. Of de visjes moeten al op zijn. foto Cees Baars

Dat de vijver al enige tijd visjes spuwt werd ontdekt en vastgelegd door vogelliefhebber en amateurfotograaf Jan van Os. Volgens Van Os is het al tijden aan de gang. Nu gebeurt het echter niet meer. "Ik denk dat de hele school door de fontein is gegaan." zegt hij. De vissen worden door de druk van het aanzuigsysteem in de fontein zo versuft dat ze ofwel worden gegeten door de meeuwen, of door roofvissen. Van Os denkt dat het probleem makkelijk is op te lossen. Ze moeten het doen als bij de watergemalen in Noord en Zuid Holland. Gewoon een paar roosters achter elkaar, van grof naar fijn. Dat werkt daar al jaren goed."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.