Boten uit de vaart, platvisquota verhoogd

3805
01 jan 2008

Door een saneringsregeling van minister Verburg (LNV) zullen 23 platviskotters uit de vaart worden genomen. Zij heeft voor de sanering van de platvisserijvloot, die voornamelijk op tong en schol vist, 30 miljoen euro uitgetrokken.

Sportvisserij Nederland verwacht vooralsnog geen positief resultaat voor de visbestanden op de Noordzee. Zo zijn de quota voor bot en schar juist met 10 procent verhoogd. Elf van de kotters die in aanmerking komen voor sanering zijn geregistreerd in Urk, drie in Den Helder, twee in Arnemuiden, twee in Goedereede, twee in Vlissingen, een in Katwijk, een in Ouddorp en een in Yerseke.

De boten die uit de vaart zijn genomen, worden gesloopt om te voorkomen dat ze op andere plaatsen in de wereld worden gebruikt. Na de saneringsregeling zijn er nog iets minder dan honderd Nederlandse boomkorkotters in de vaart.

Economische maatregel
Jan Willem Wijnstroom van Sportvisserij Nederland benadrukt dat het hier een economische en geen ecologische maatregel betreft. "Deze sanering zal naar verwachting weinig bijdragen aan de verbetering van de visstand", stelt hij. "De totale vangstmogelijkheden worden door quota en zeedagen bepaald.

Na sanering zal de beschikbare hoeveelheid vis door minder schepen worden bevist en aangeland. Hierdoor komt er meer vis vrij voor de overgebleven schepen. Dat is economische gezien positief voor de vissers maar of de visstand daarvan profiteert is maar zeer de vraag. In de praktijk zie je dat gesaneerde bedrijven vaak mogelijkheden zoeken om kleinschaliger te gaan vissen. Dat betekent meer drukte in de kustzone en op de zeebodem en dat kan averechts werken."

Sportvisserij Nederland blijft mede daarom bezorgd over de toekomst van zowel de visstand als de sport- en beroepsvisserij in de Noordzee. "In ons deel van de Noordzee is nog weinig te merken van kabeljauwherstel, volwassen vissen komen steeds minder voor en nog steeds wordt er te veel jonge vis meegevangen bij de diverse bodemvisserijen. In het licht van herstel van visbestanden verbaast het me dat de quota voor o.a. bot en schar met 10 procent zijn verhoogd."

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.