Onderwatergeluiden tegen aalscholvers

7472
01 jan 2008

De wegvraat van vis door aalscholvers is niet alleen in Nederland een probleem. In heel West-Europa hebben visstandbeheerders, viskwekers en sportvissers last van de vraatzuchtige watervogel, die ongestoord complete visstanden decimeert.

In Frankrijk heeft de firma Cormoshop een nieuw 'wapen' bedacht in de strijd tegen de aalscholvers: een luidspeaker die onder water trillingen voortbrengt waar aalscholvers voor wegvluchten. De trillingen simuleren het geluid van een orka, en daar schijnen aalscholvers van nature een grote angst voor te hebben. En dat is geen late 1 april grap, maar een serieuze aangelegenheid. In Frankrijk zijn de luidspeakers al in verschillende wateren ingezet, en ook in België is een hengelsportvereniging het systeem aan het testen.

Het voordeel van een dergelijk systeem is dat het vrij eenvoudig en snel is toe te passen. Bovendien brengt het de vogels geen schade toe en is het aanbrengen van allerlei aalscholver-werende structuren, of structuren die de vis beschutting bieden overbodig. De onderwater-trillingen schijnen niet schadelijk te zijn voor de vis, hoewel het bij een eerste beschouwing voor de vis niet prettig moet zijn om de hele dag orkageluiden te moeten aanhoren.

Op de site http://www.cormoshop.eu/ is meer te lezen over het apparaat en de werking ervan. Ook wanneer u geen Frans kan lezen is het bekijken van de site toch de moeite waard, om een indruk te krijgen van de werking ervan. Een reden om het systeem niet meteen aan te schaffen is wellicht de aanschafprijs van 2950 euro. Niet goedkoop dus, maar als het echt werkt is het op de lange duur minder prijzig dan het jaarlijks uitzetten van honderden kilo's vis, die vervolgens binnen een paar maanden weer zijn weggevreten.

Zodra wij berichten binnen krijgen over de resultaten van de onderwater-speakers, dan brengen wij u via de nieuwsbrief op de hoogte!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.