Website onder de loep: www.hsvdealm.nl

6228
01 jan 2008

Eén van de vele verzoeken om de verenigingswebsite te bekijken kwam van Hengelsportvereniging De Alm uit Almkerk, in het zuiden des lands.

Deze 45 jaar oude vereniging is met zo'n 400 leden niet de grootste van Nederland, maar heeft wel mooi viswater. Met diverse wedstrijden en een actief jeugdbeleid worden leden lekker bezig gehouden. Ook de up-to-date website (http://www.hsvdealm.nl/) heeft genoeg te bieden.

Layout
Als je de website opent, zie je meteen een mooi contrast door grijze achtergrond en groene hoofdbanner/ menubalk en witte contentpagina. Hiermee straalt de website rust en 'natuur' uit. De groene en witte kleuren zorgen er meteen voor, dat een gebruiker makkelijk de navigatie onderdelen kan onderscheiden van de rest van de website (grijs is 'bijzaak', groen is navigatie, wit is content).

Door de website heen wordt lekker veel fotomateriaal gebruikt en weinig tekst. Dat is prettig, want lezen vanaf een beeldscherm wordt als minder prettig ervaren en beelden spreken vaak voor zich.

Opvallend is dat er geen vis, sportvisser of sportvismateriaal wordt getoond op de homepage.

Navigatie
Laat het navigatie-onderdeel 'Nieuws' direct naar de pagina met nieuwsberichten verwijzen, zonder dat er een algemene pagina met Hengelsportvereniging-logo en extra link wordt geopend. Dat scheelt elke keer een klik voor de gebruiker. De nieuwspagina kan ook prima als homepage dienen.

De navigatie is duidelijk (boven en linkerzijde), en wordt steeds consequent toegepast. Oftewel; deze blijft hetzelfde als je door de website navigeert. Hierdoor kun je steeds snel naar het gewenste onderdeel navigeren, en zie je makkelijk waar je je bevindt (hetgeen ook door een kruimelpad bovenin wordt ondersteund.

Inhoud
De website bevat alle voor sportvissers belangrijke informatie, waaronder:

 • Viswater, inclusief prima fotomateriaal (zelfs luchtfoto´s)
 • Visdocumenten, kosten, waar te halen
 • Wie-wat-waar; contactinformatie en smoelenboek
 • Wedstrijdverslagen en agenda
 • Nieuws
 • Foto album
 • Ingezonden vangsten
 • Links

Kortom: zowel leden als potentiële leden kunnen op http://www.hsvdealm.nl/ terecht voor de belangrijkste informatie. De ingezonden vangsten is een leuke rubriek, omdat sportvissers nu eenmaal de primaire behoefte hebben om hun vangsten te tonen. Het is voor leden leuk om jezelf terug te zien op de website.

De kop 'humor' met enkele leuke plaatjes en visfilmpjes van Youtube, is netjes in de website geïntegreerd. In de pagina met links naar andere websites kan een gebruiker terecht voor aanvullende informatie. De link naar Het Visblad en de VISpas onderdelen van https://www.sportvisserijnederland.nl/ zijn hierin helaas (nog?) niet opgenomen.

Op de website is meer dan voldoende (belangrijke) informatie over de VISpas te vinden; voor wie deze bedoeld is, wat ie kost en waar je 'm kunt halen.

Veel informatie op de website gaat in op wedstrijdvisserij. Vaak is dat belangrijke informatie voor de meer ervaren sportvissers. Voor de startende sportvisser zou meer informatie over 'hoe leer ik vissen' en wat de vereniging op dit gebied te bieden heeft, vermeld kunnen worden.

Tips voor de webmaster:

 • Maak het vanaf de homepage mogelijk om direct een zoekterm in te vullen, met evt. een link om uitgebreid te zoeken. Nu is de zoekfunctie 'verborgen' achter een knop (dus extra link). De zoekfunctie werkt overigens prima.
 • Meer sportvisbeelden op de homepage (materiaal, visser of vis).
 • Een gebruiker blijft vaak maar één of enkele seconden op een pagina, om te zien of er iets interessants te vinden is. In dat kader is het beter om een overzicht met nieuwskopjes op de homepage te plaatsen, in plaats van een roulerende regel met nieuwskopjes.
 • De website bevat soms onderstreepte tekst; dat kan verwarrend werken omdat de gebruiker hier een lik verwacht.
 • Ruis- en rietvoorn, gevangen in De Alm, gaat over één vissoort (onder kopje 'De Alm', 'informatie').
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.