Website onder de loep: bbkbiesboskarpers.nl

5900
01 jan 2008

In deze nieuwsbrief aandacht voor een echte karpersite: http://www.bbkbiesboschkarpers.nl/. De website straalt 'karper' uit.

De vereniging bestaat dan ook uit allemaal vrijwilligers die de karpervisserij een warm hart toe dragen. Over de vereniging zelf is verder weinig te vinden op de website. Dat het 'bewuste' vissers zijn, mag duidelijk zijn: er wordt regelmatig gerept over bijvoorbeeld het schoonhouden van stekken en vereiste visdocumenten.

De website is vrij uitgebreid en kan zelfs wat rommelig overkomen. Dit is een logisch gevolg van het grote aantal banners, links, teksten en afbeeldingen op de homepage. Als karpervisser kun je er wel, al is het misschien na een kleine zoektocht, veel vinden.

Navigatie
De diversiteit aan informatie is via verschillende navigatieonderdelen gerangschikt. De bovenste (top) navigatie is lekker beperkt gehouden en duidelijk. Naast de topnavigatie is er een uitgebreidere navigatie aan de linkerzijde aangebracht, met o.a. een forum, fotoboek, downloads, zoekfunctie en zelfs wallpapers. Kortom: voor eenieder wat wils.

Een groot informatie aanbod is soms lastig te sorteren voor een webmaster. Ook bij http://www.bbkbiesboschkarpers.nl/ lijkt dat niet mee te vallen: de linkernavigatie is niet zichtbaar als de pagina wordt geopend. Daarnaast wordt navigatie soms versnipperd aangeboden en afgewisseld met banners/ advertenties. Hierdoor is het voor een gebruiker soms niet overzichtelijk waar hij terecht kan voor welke informatie.

Layout
De titelbalk is mooi en geeft precies aan waarvoor de site bedoeld is; door en voor karpervissers. De lichtgrijze achtergrond met zwarte letters geeft een prima contrast en is daardoor prima leesbaar. De vlakverdeling van de website is helder met vier hoofdvlakken, maar de versnippering in navigatie en het grote aantal banners hierin maakt de website wel vrij druk. Lettertypes en -dikte worden afgewisseld en dat zorgt voor een wat rommelig uiterlijk.

Inhoud
Zoals eerder aangeven biedt de website veel relevante informatie. Dit is doorgaans prima gesorteerd en wordt eventueel aangevuld met links naar andere websites. Hier en daar zijn wat zaken niet meer helemaal up-to-dat, zoals enkele links onder de kop 'Links', de afbeelding en link achter de Visplanner-banner.

Ook BBK maakt gebruik van zogenaamde 'user generated content', dat wil zeggen dat gebruikers (delen van) de inhoud maken. Hier gebeurt dit in de vorm van een forum, fotodatabase en een gastenboek.

Tips:

 • Laat externe websites altijd in een nieuw venster openen, zodat bezoekers snel weer naar jouw website terug kunnen keren.
  Navigatie item 'Nieuws' meteen laten linken naar de pagina met de nieuwsberichten, i.p.v. 'tussenpagina' met één link.
  Check mogelijkheden om domein http://www.bbk.nl/ te registreren?
 • Bekijk eens de mogelijkheden om bezoeken te meten via Google Analytics. Dit is een gratis pakket, dat vrij simpel te gebruiken is en veel waardevolle gegevens op kan leveren: http://www.google.com/analytics/nl-NL/
 • Zet de navigatie items van de website zoveel mogelijk bij elkaar, en daaronder of op andere pagina's de advertenties.
  Probeer opmaak van teksten zoveel mogelijk uniform te houden. Kies bijvoorbeeld een vast lettertype en grootte voor tekst, koppen, hyperlinks e.d. Via een stylesheet ('CSS') is dit vaak prima te regelen.
 • Lijn teksten zoveel mogelijk links uit, dat maakt de website overzichtelijker. Nu staan er teksten op de website die centraal (in het midden) worden uitgelijnd.
 • Verwerk hyperlinks in teksten op je website. Nu staan er soms woorden genoemd, waar een gebruiker wellicht meer informatie achter verwacht (bijvoorbeeld 'vispas'). Een link naar een ander (relevant) onderdeel op de website, of zelfs een andere website, helpt de gebruiker bij het snel vinden van de juiste informatie. Bijvoorbeeld naar onderdelen 'gastenboek' en 'forum' in de laatste alinea op de homepage.
 • Check de
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.