Omgaan met de pers

3441
01 jan 2008

Sportvissen is een echte volkssport beoefend door jong en oud. Vissen is een leuke, ontspannende en tegelijkertijd spannende hobby.

Voor bijna twee miljoen mensen, waaronder ruim 500.000 kinderen, is het de normaalste zaak van de wereld om een deel van de vrije tijd aan of op het water te besteden. Dat vissen populair is blijkt ook wel uit de vele aandacht die het krijgt in de media. Bijna elke dag wordt er wel op TV gevist, en ook in de regionale en landelijke pers staat de sportvisserij regelmatig in de schijnwerpers.

Tegelijkertijd neemt de maatschappelijke aandacht voor het welzijn van dieren, dus ook vissen, toe. Het gevolg hiervan is dat de samenleving kritisch is gaan kijken naar het omgaan met dieren, dat er wetgeving en beleid op het gebied van dierenwelzijn is ontwikkeld en dat er zelfs een politieke partij voor dieren is opgericht. Als sportvisser hebben we hier ook mee te maken.

Vissen is nu eenmaal een activiteit waar dieren een duidelijke rol in spelen. We zullen als sportvisser steeds vaker worden geconfronteerd met kritische vragen over onze hobby. Deze notitie geeft aan hoe je als vertegenwoordiger van een hengelsportvereniging -of federatie om kunt gaan met de pers. Daarnaast passeren de belangrijkste onderwerpen op het gebied van vissenwelzijn de revue en wordt geadviseerd hoe daar in discussies en contacten met bijvoorbeeld journalisten mee om te gaan.

Tijdens de door Sportvisserij Nederland uitgevoerde visstandbemonsteringen is regelmatig pers aanwezig. Een prima gelegenheid om de lokale hengelsportvereniging én Sportvisserij Nederland op een positieve wijze onder de aandacht te brengen!

10 Tips voor het omgaan met de pers

1. Wees goed voorbereid. Besef dat een interview begint op het moment dat je in contact treedt met de journalist en eindigt wanneer deze uit zicht verdwijnt. Alles wat je in deze tijd vertelt kan in een artikel worden gebruikt. In deze notitie wordt aangegeven hoe je het beste kunt omgaan met lastige vragen.

2. Enthousiasme loont. Laat merken dat je graag vist en dat leuk vind. Verhalen over grote vissen scoren bijna altijd.

3. Gebruik gewone taal. Praat zoals je normaal ook doet. Vermijd visserijkundig en biologisch jargon.

4. Kom met duidelijke voorbeelden. Een goed voorbeeld zegt meer dan duizend woorden. Een snoek die met smaak een stekelbaars opeet zegt veel meer dan een verhaal over dat vissen geen pijn ervaren.

5. Bouw een goede relatie met journalisten op. Nodig zo nu en dan eens een journalist van een lokale of regionale krant uit voor een bezoek aan de vereniging. Een visserijkundig onderzoek of jeugdactiviteiten van de vereniging zijn daar goede momenten voor.

6. Laat je niet in de verdediging drukken. Voorkom in een interview dat je jezelf moet verdedigen. Wijs juist op de positieve aspecten aspecten van de sportvisserij ("Vissen is leuk"," vissen is spannend"," vissen is natuurbeleving", "sportvissers zijn natuurliefhebbers", "door het vissen krijgen kinderen respect voor de natuur").

7. Ga uit van je eigen kracht. Wijs in een interview nooit naar anderen (Dus niet: "beroepsvissers gaan nog veel slechter met de vis om", "jetskieërs zorgen voor veel meer verstoring", maar: via voorlichting en het geven van jeugdcursussen leren we sportvissers zorgvuldig met vis omgaan", "tijdens het voorjaar vissen we niet in het vogelbroedgebied").

8. Wees eerlijk en blijf jezelf. Geef eerlijk toe wanneer je het antwoord op vragen niet weet. Verwijs naar de federatie of Sportvisserij Nederland.

9. Wordt nooit kwaad. Sportvissers zijn meestal emotioneel betrokken bij hun hobby. Op vragen zoals "Is sportvisserij geen dierenmishandeling" bestaat de neiging fel en verongelijkt te reageren. Blijf rustig en neem de tijd voor het formuleren van een antwoord.

10. Luister goed, laat de journalist uitpraten en stel zelf ook vragen. Een interview is geen eenrichtingsverkeer. Door zelf vragen te stellen toon je interesse in het onderwerp. Hierdoor kom je eerder in de gelegenheid het interview in een gewen

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.