Vissers strijden om de paaseieren

7185
20 mrt 2008

WIJK EN AALBURG - Algemeen bekend is dat voetbal, een miljoen leden voor de KNVB, volksport nummer één in Nederland is. Weinigen weten dat de amateur vissport ook een miljoen geregistreerde vissers kent.

Het Land van Heusden en Altena is omringd door water en is dus visgebied bij uitstek.

Er zijn zes geregistreerde visclubs in de streek. Visclub De Bergse Maas uit Genderen, opgericht in 1949, bestaat al bijna zeventig jaar en behoort met zo'n 350 leden tot de grotere verenigingen. Als het voorjaar begint, komen daar weer dertig leden bij.

Het visseizoen komt weer op gang. Zaterdag wordt aan de Alm (Nieuwendijk) bij de knotwilgen de tweede wedstrijd van het seizoen gevist. Uiteraard gaan de winnaars dit keer met paaseieren naar huis. John de Ruijter is sinds 1998 penningmeester van 'De Bergse Maas'. Daarvoor was hij al twee jaar bestuurslid. "Overigens ben ik dit jaar aftredend bestuurslid en niet herkiesbaar. Het wordt tijd dat een ander het penningmeesterschap en de ledenadministratie overneemt. Kan ik zelf weer eens meer tijd aan het vissen besteden."

De Bergse Maas heeft twee eigen viswateren. De Broekse Put en De Zwaansheuvel. De karpervissers, zo'n 30 leden, zitten het meest aan De Zwaansheuvel. Daar heerst echte rust. De wedstrijden worden aan de Broekse Put gevist, maar veelal ook aan de kanalen in de regio, de Biesbosch en natuurlijk aan de Maas. Vissen mag uitsluitend nog als je in het bezit bent van de grote of kleine vispas. De verenigingen verstrekken de vergunning ondermeer via Sportvisserij Nederland. De De Ruijters willen zich geen echte visfamilie noemen, maar zo af en toe nemen moeder Corrie en dochter Wendy de hengel wel eens ter hand. Twee jaar geleden wonnen moeder en dochter nog een koppelwedstrijd, waarbij zij een groot aantal mannelijke vissers achter zich lieten. Overigens kun je de vissport tot op vergevorderde leeftijd beoefenen. "Ons oudste nog vissende lid is Henk van der Stelt (82) uit Genderen. Als het even kan is hij van de partij."

Zaterdag kan aan De Broekse Put tot 12.00 uur worden ingeschreven voor de wedstrijd. Daarna vertrekken de vissers naar Nieuwendijk. Na afloop volgt de prijsuitreiking in Cafe 't Zwaantje (Kees van Japkes) in Genderen.

Bron: brabantsdagblad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide