Hengelsportclub zoekt vissen op laag water in de Groenlose Slinge

8862
03 jun 2008

GROENLO - Leden van de Groenlose Hengelsportvereniging (GHV) lopen met grote schepnetten door een stuk van de Groenlose Slinge waarin het water niet eens tot kniehoogte reikt.

Martin Kampshof, Hans Bennink, Theo Wayerdink en Erik Mentink speuren een afgedamd stuk van de Slinge ter hoogte van de Borculoseweg na op de aanwezigheid van vis. Als een van hen een vis signaleert, wordt het dier met het schepnet gevangen en aan de andere kant van de tijdelijke dam, waar het water op normale hoogte staat, weer in het water losgelaten.

Foto: Roel Oosterink / De Gelderlander

"De Slinge is over een afstand van 60, 70 meter afgedamd omdat de stuwen tussen het voormalige Grolschterrein en de Hartebroekseweg worden vervangen door cascadestuwen. Dat zijn trapvormige stuwen die vissen in twee richtingen, dus stroomafwaarts en stroomopwaarts kunnen passeren", zegt GHV-bestuurslid Marinus te Molder. Het aanbrengen van de cascades maakt deel uit van de ecologische verbindingszone in het noorden van Groenlo.

De Slinge heeft ter hoogte van de geplande nieuwbouwwijk Brouwhuizen een slingerend verloop gekregen en wordt vlak langs het toekomstige woongebied geleid. Ook zijn er overloopgebieden gemaakt waar het water bij een hoog peil wordt opgevangen en de kans krijgt in de bodem weg te zakken.

Om de cascadestuw, een soort trap van natuursteen, te kunnen aanleggen moet het waterpeil tijdelijk worden verlaagd. Daartoe zijn twee dammen in de Slinge gemaakt en wordt het water weggepompt.

Te Molder: "Hier en daar staat de Slinge praktisch droog. In de poelen waarin meer water staat, zitten soms nog vissen die opgesloten zijn geraakt. Door ze eruit te vangen, kunnen we ze redden. Want door het zakken van het water, komen ze door zuurstofgebrek in moeilijkheden."

De vissen krijgen achter de tijdelijke dam hun vrijheid terug. "We zijn maandagmorgen van tien tot twaalf uur bezig geweest de vissen te vangen", zegt Te Molder. "Ik denk dat we er in totaal 20 tot 25 hebben gevangen: vier zeelten, drie snoeken en voor de rest brasems. En daar waren enkele forse bij, sommige wogen wel drie kilo."

Omdat de leden van de Groenlose Hengelsportvereniging niet alle vissen in het afgesloten deel van de Slinge hebben gevangen, volgt nog een tweede vangactie.

Te Molder: "We schatten dat er nog zeven, acht vissen zijn achtergebleven. Omdat we door het water zijn gelopen, is het water troebel geworden en kunnen we ze niet meer zien. Vanavond komen we nog terug om de rest te vangen. En als dat niet lukt, komen we dinsdagmorgen nog een keer."

Bron: gelderlander.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.