Barbeelwedstrijd Waal 1 juni 2008 fotoverslag

8087
05 jun 2008

Sportvisserij Nederland en Hengelsportfederatie Midden Nederland organiseerden op 1 juni 2008 een barbeelwedstrijd op de Waal. Een verslag van één van de wedstrijdcontroleurs: Steve.

Ik heb afgelopen zondag erg naar mijn zin gehad, en het was echt keigezellig!! Ik was al heel vroeg samen met lieve vrouwtje Sylvia in Herberg de Engel aangekomen, Sportvisserij Nederland was al druk bezig om de prijzen uit te pakken, ik heb nog ff geholpen met tafels te verschuiven..Met een bak koffie in de hand liep ik het terras op om van het schitterende uitzicht te genieten..Ik keek naar beneden en zag een prachtig stuk natuurwater. Plompenbladeren frisgroen parallelgroeiend met de oever.Strakke rietkragen met groepjes Lisdodden en meerkoetjes die druk heen en weer zwemmen. Sylvia heeft met een zakdoek het kwijl van mijn mondhoek moeten vegen..Sylvia vroeg heel gemeen: 'Heb je zin om te vissen schat?' Ik keek haar alleen maar aan en ze moest al lachen.

Achter me wordt het gemompel van de steeds meer arriverende sportvissers steeds luider.. In de zaal van de Herberg de Engel werden alle regels duidelijk aan de sportvissers uitgelegd, de hoofdcontroleurs werden ook aan de deelnemers voorgesteld, toen het mijn beurt was werd ik alleen bij mijn voornaam genoemd, zou dit toch met mijn moeilijke achternaam te maken hebben? Ik gniffelde en stak mijn hand op.. Nadat iedere sportvisser zijn schriftelijke info (traject, kribnummer, deelnemernummer en routebeschrijving), registratieformulier en meetplank had ontvangen van de wedstrijdleiding, konden we met z'n allen gereed maken om
te vertrekken.

De te bevissen trajecten werden heel duidelijk door vlaggen van Sportvisserij Nederland aangegeven, De wedstrijdleiding heeft gekozen voor zichtbaarheid van de stekken door de vlaggen niet langs de weg te plaatsen maar op de de oevers langs de rivier de Waal.. De vissers weten precies waar ze naar toe moeten lopen omdat ze alle informatie op een A 4'tje hebben, de kribnummers staan heel duidelijk op de plattegrondfoto aangegeven. Elk krib is voorzien van een uit de kluiten gewassen tentharing met deelnemernummers en kribnummer..Als ik op mijn horloge kijk zie ik ook dat de meeste vissers
al standby staan om te gaan vissen op de steeds meer in onze rivieren voorkomende Barbeel..

Om 9:30 precies geef ik Kees Kroon ( controleur van HSV 'de Voorn' uit Nijmegen) het sein om de wedstrijd te laten beginnen. De luide claxongolven bereiken niet alleen de deelnemers maar ook de fietsers die op de Waalbrug rijden. Terugzwaaiend begin ik alles na te lopen. Een voor een loop ik de kribben af om een praatje te maken met de vissers, er valt eigenlijk bij ons traject niks om aan te merken, de deelnemers hebben de zaakjes netjes op orde, want de door de sportvissers felbegeerde meetlat en de verplichte onthakingsmat staan duidelijk in zicht. Hoewel ik zelf niet aan het vissen ben schiet de tijd wel snel voorbij, ik krijg ook af en toe een telefoontje van andere hoofdcontroleurs die graag de stand van zaken willen weten zoals de soort vissen die gevangen zijn en de hoeveelheid..

In ons traject zijn er al Barbelen gevangen dus dat gaat dus ook goed, op weg naar een deelnemer zie ik een groep koeien liggen op het strand tussen de kribben..maar als ik goed naar ze kijk zie ik toch wel een beetje grote gespierde koe ineens opstaan en woest naar me kijken (slik) dit is geen koe maar een stier..om het nog erger te maken vertelt Kees Kroon dat hij in het verleden was aangevallen door een woeste stier en als aandenken een groot litteken aan over gehouden heeft! Maar nu begin ik toch echt te zweten en ik maak samen met Kees een grote omtrekkende beweging rond deze woeste koe zonder uiers..

Door de distels en de koeienvlaaien banjerend zie ik in de verte de vlag van Sportvisserij Nederland opdoemen ( zucht).. Als het eindsignaal is afgegaan, wil ik de vlag van Sportvisserij Nederland oprollen, maar bij elk gewapper van de vlag komt de stier steeds dichterbij...(slik) ik ben zo blij dat de vlag een witblauwe kleur heeft en geen rode!!! heel en heel rustig haal ik de de 2 delige mast uit elkaar en als ik Kees aankijk zie ik bij hem een grijns van oor tot oor...(mmmmmmmm)

De wedstrijd is afgelopen en we zitten met zijn allen gezellig in de meetingpoint Herberg de Engel..Met de consumptiemuntjes kan je bij de bar drinken halen, de winnende deelnemers krijgen mooie prijzen uitgereikt van Barbeelhengels tot Slaapzakken! Fox en Shimano hebben echt voor mooie prijzen geregeld.

Het leuke van zo'n HVR viswedstrijd is dat je niet alleen met vissen bezig bent maar ook een heel belangrijke bijdrage levert aan de visstandbeheer en zo ook zelf bijdraagt aan de verbetering van de viswater. Je krijgt aan het einde van de HVR dag ook heel veel info over de vangst, techniek en vangstlokatie en deze informatie kan natuurlijk ook weer tot betere vangsten voor de sportvisser(s) leiden!

Groetjes,

Steve Trimoredjo
Hoofdcontroleur HSV Ons Eiland - Rijnwaarden

Bekijk hier het fotoverslag.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.