Kwaliteit: helder water of veel vis

17373
07 jun 2008

FLEVOLAND - De discussie over waterkwaliteit van bijvoorbeeld IJsselmeer en Veluwerandmeren is een moeizame.

Een visser wil graag veel vissen en dus troebel water. Want 'troebel' water bevat veel voedingsstoffen voor plant en dier. Helder water is voor sommige watervogels niet gunstig. Bepaalde vissoorten willen troebel water, andere vissoorten juist weer niet.

De discussie staat niet los van het 'nut' van de randmeren en het IJsselmeer. Waar die in de vorige eeuw van nationaal belang waren als voedselverstrekker - de visserij - zijn nu andere economische motieven leidend: recreatie en toerisme. Die leggen minstens zo veel gewicht in de schaal als 'de natuur'.

De doelstellingen van de overheid op het gebied van waterkwaliteit zijn helder. Werd ooit omschreven als 'bij het zwemmen moet je je tenen kunnen zien'. Dat is nu soms al zo, zegt Bauke de Witte, adviseur waterbeheer bij Rijkswaterstaat (IJsselmeergebied). Het water van het IJsselmeer kan nog wel wat schoner, maar ergens zit een ondergrens, dan kan het niet schoner. "En die ondergrens is onderhand denk ik wel in zicht."

Dat 'helder' niet goed is voor de hoeveelheid vis, is duidelijk. Het Veluwerandmeer is 'knalhelder', zegt De Witte. "Maar het aantal kilo's vis per hectare is gedaald van 160 naar 80', sinds de jaren '90."

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.