Vissen dood door vervuild water

12461
08 jun 2008

BRONCKHORST - In de Grote Beek in Bronckhorst hebben honderden vissen het loodje gelegd door vervuild water.

Vissers van visvereniging De Brasem ontdekten de dode vissen zaterdagavond bij het gemaal. Het waterschap werd ingeschakeld, waarna er diverse monsters werden genomen. Ondertussen probeerden de vissers met netten zoveel mogelijk vissen te redden.

Maandag zullen de dode vissen worden opgeruimd. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een illegale mestlozing.

Bron: omroepgelderland.nl

Vissen dood na illegale mestlozing

BRONKHORST - Honderden vissen hebben in de Grote Beek in Bronkhorst het loodje gelegd.

De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een illegale mestlozing. De dader daarvan is nog niet gevonden.

Leden van hengelsportvereniging De Brasem ontdekten de spartelende vissen zaterdagavond bij het gemaal. Grote brasems probeerden aan de dood te ontsnappen door in het riet te springen. Ondertussen dreven tientallen andere vissen al aan de oppervlakte.

De vissers waarschuwden het waterschap Rijn en IJssel, dat vervolgens monsters kwam nemen. Ondertussen probeerde de vissers met netten zoveel mogelijk vissen te redden door ze naar de andere kant van het gemaal te brengen, waar meer zuurstof in het water zat. Uit de geur van het water en de lage zuurstofgraad ontstond het vermoeden van lozing van koemest. Om de dader te kunnen traceren heeft het waterschap eerst het gemaal nog dicht gelaten. Helaas is de exacte bron van de vervuiling toen niet gevonden. Het waterschap heeft later het gemaal aangezet, waardoor het vervuilde water werd weggepompt richting de IJssel. Maandag zullen de dode vissen worden opgeschept. Dan wordt bekend hoeveel schade de lozing precies veroorzaakt heeft.

Boeren moeten veel geld betalen voor de afvoer van hun mest. Dit is voor sommigen een reden het dan maar op het oppervlaktewater te storten. Volgens het waterschap gebeurt het eens in de paar jaar. Een boete ligt tussen 1000 en 1500 euro.

Bron: stentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.