Kwallen hebben vrij spel door overbevissing

7913
18 jun 2008

PARIJS - Het aantal kwallen in de wereldzeeën neemt hand over hand toe. Inmiddels overheersen de doorzichtige maar sierlijke ongewervelden de wateren zo dat onderzoekers spreken van een ware plaag.

Het is het achtste jaar op rij dat de populatie kwallen, vooral in de Middellandse Zee, is gegroeid. Onderzoekers van het Franse instituut Oceana wijten de toename aan overbevissing. Tonijn, zwaardvis en schildpadden belanden in de visnetten, waardoor de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen.

Ook de toegenomen watertemperatuur en de vervuiling creëren een prima omgeving voor kwallen, die door hun eenvoudige bouw niet zo veeleisend zijn als bijvoorbeeld vissen.

Ecostructuur

De onderzoekers hadden na zes jaar een afname van het aantal kwallen verwacht, maar die bleef uit. "Als kwallen zich echt in de zee vestigen, is het voor vissen moeilijk het gebied terug te winnen. Dat kan dus een groot probleem zijn voor de ecostructuur'', aldus een onderzoeker.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.