Leerlingen genieten van karperkamp

7972
20 jun 2008

CORTENOEVER - In het Gat van Cortenoever zijn sinds woensdagmiddag elf vmbo-leerlingen (basis en kader) van het Stedelijk Dalton College in Zutphen onder begeleiding aan het vissen op karpers.

Foto: Yorick Gronouwe (links) en Vinnie Botschuyver hebben het prima naar de zin tijdens het karperkamp bij het Gat van Cortenoever (Emiel Muijderman)

Zij proberen in groepjes tot vanmiddag zoveel mogelijk grote karpers op het droge te krijgen. De prijzen worden op school verdeeld.

Gymleraar Ewout Dokman (29), sinds zijn kinderjaren een fervent karpervisser, is de initiator van dit bijzondere schoolkamp. De andere begeleiders zijn vismaten van hem. Eén kameraad heeft voor het kamp een paar dagen vrij genomen. Bij het basiskamp struint ook Raymond Nijenhuis, docent consumptieve techniek, rond. De eerste dag heeft hij op een éénpitter bami en nasi met 'overheerlijke saté' bereid "Voor vanavond (donderdag, RH) maken de leerlingen zelf macaroni."

Dokman en Nijenhuis zijn in het gezelschap van Vinnie Botschuyver (15) uit Zutphen en Yorick Gronouwe (15) uit Brummen. Zij dragen een stoere door Pro Line (karper producten) beschikbaar gestelde pet. Dokman had contact gezocht met Eddy Sterckx van Pro Line. Sterckx is de bekendste karpervisser van België. Hij vond het initiatief zo leuk dat hij diverse producten schonk waaronder 50 kilo boilies (harde meelballetjes die aan een draadje onder de haak worden gehangen), vishaakjes en onderlijnmaterialen. In de eerste 24 uur hebben Yorick en Vinnie respectievelijk één en twee karpers gevangen. Yorick beleeft in Cortenoever zijn karper-visdebuut, ondanks zijn lidmaatschap van HV De Karper. Vinnie, lid van HSV Ons Belang, vist zo'n beetje elk weekeinde op deze grote vissen. "Mijn grootste karper tijdens dit kamp woog achttien pond, terwijl mijn persoonlijke record op 23 pond staat."

Yorick, die net als Vinnie van de gezellige sfeer geniet, ving woensdagnacht zijn eerste karper. "Dat was leuk, er waren er daarvoor al twee afgesprongen, maar deze van zeventien pond bood geen weerstand." Voordat de leerlingen woensdag hun tenten konden opslaan bij de recreatie- en visplas (dankzij vergunninghouder HSV Eerbeek en de gemeente Brummen), hebben ze op school de dvd 'Verantwoord vissen op karper' bekeken en zelf onder meer boilies en werpstaven voor lokvoer gemaakt. De populariteit van het karper vissen groeit snel onder de jeugd. Dokman: "Je weet nooit wanneer je beet krijgt en hoe zwaar de vis is. Dit, samen met de strijd die je met de vis voert, maakt het tot zo'n mooie sport." Het is wel een dure sport. Een goede hengel kost enkele honderden euro's en voor bijvoorbeeld een (verplichte) onthakingsmat ben je al gauw drie of vier tientjes kwijt.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.