LUXEMBURG - Tonijnvissers hebben nul op rekest gereken met hun verzoek om toch nog wat blauwvintonijn te mogen opvissen.
Een meerderheid van EU-ministers van Visserij weigerde dinsdag te tornen aan het totale vangstverbod dat de Europese Commissie de afgelopen dagen uitvaardigde.
"We moeten over een paar jaar nog wel blauwvintonijn kunnen eten", zei minister Gerda Verburg (Visserij). "Ik sta achter het vangstverbod, maar begrijp dat de vissers ontevreden zijn."
Geloofwaardigheid
EU-commissaris Joe Borg (Visserij) sloot de vangst de afgelopen dagen omdat de nationale quota zijn volgevist. "We willen geen herhaling van vorig jaar, toen we aanzienlijk boven de quota uitkwamen. Dat tast het visbestand en onze geloofwaardigheid aan."
Gecontroleerd
Ministers van Frankrijk, Spanje, Italië, Cyprus en Malta hadden gevraagd om het vangstverbod te herzien, omdat de vangstcijfers niet zouden kloppen. "Wij hebben meerdere bronnen en hebben de cijfers gecontroleerd", verdedigde Borg.
Vissers krijgen momenteel erg veel geld voor blauwvintonijn uit de Middellandse Zee, wegens de grote vraag uit Japan. Zo'n 70 procent van deze vis komt er terecht in sushi.
Overbevissing
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt al langer om harde maatregelen tegen de vangst van blauwvintonijn. De natuurorganisatie vreest zo'n overbevissing, dat het voortbestaan van de soort in gevaar komt.
Voor Nederland heeft het besluit geen gevolgen. In de winkels hier ligt vooral geelvintonijn en witte Albacoretonijn.
Bron: nu.nl