Uitbreiding schubvisrecht geen optie

12820
29 jul 2008

De dioxineproblematiek is voor de beroepsvissers reden om versneld de aal in te willen ruilen voor schubvis. Het verzoek van het Productschap Vis om dit initiatief te steunen is door Sportvisserij Nederland afgewezen.

Veel paling in het rivierengebied voldoet niet aan de huidige normen voor dioxine en PCB. Om de beroepsvisserij op korte termijn overeind te houden wil het Productschap Vis in de vorm van versnelde benutting schubvis alternatief inkomen bieden aan beroepsvissers op de rivieren. Dit zou dan moeten gebeuren in de vorm van een speciaal project, om het gebruikelijke overleg in VBC-verband te kunnen omzeilen en snel tot actie over te gaan.

GEEN ENKEL BELANG

Sportvisserij Nederland heeft het Productschap Vis laten weten dit initiatief niet te ondersteunen en de aangesloten visrechthebbende federaties en verenigingen ook zodanig te adviseren. Allereerst dient de benutting van schubvis op geen enkele manier het belang van de sportvisserij - noch het ecologisch belang. Tegelijkertijd vraagt het voorstel wel een aanzienlijke inspanning van (onder meer) diezelfde sportvisserij om beroepsvisserijbedrijven in stand te houden. Bovendien mogen diverse beroepsvissers op sommige wateren al op schubvis vissen, wat het qua toegankelijkheid en prijsstelling om op die wateren te vissen niet altijd gemakkelijk maakt voor de sportvisserij.

WERELD OP ZIJN KOP

Verder wordt er in het voorstel aan voorbij gegaan dat in VBC-verband op diverse wateren al beperkte en gereguleerde schubvis benutting door de sportvisserij aan beroepsvissers wordt toegestaan. Maar juist in het rivierengebied tonen diverse beroepsvissers minimale bereidheid om in VBC’s met de sportvisserij samen te werken. Om daarom bij deze slecht functionerende VBC’s versneld over te gaan tot benutting van schubvis is de wereld op zijn kop.

Lees hier de volledige brief van Sportvisserij Nederland aan het Productschap Vis (PDF).

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.