Maaikosten hoger door strengere regels

6418
07 aug 2008

Bron: ad.nl. KOCKENGEN - De kosten voor het schonen van sloten, het maaien van bermen en kades en het baggeren van watergangen zijn met 20 procent gestegen.

Dat heeft te maken met strengere maairegels om flora en fauna zo goed mogelijk te beschermen.

De periode waarin zonder extra voorzorgsmaatregelen mag worden gewerkt is beperkt. Zo mag in het broedseizoen niet worden gemaaid of gebaggerd. Sinds 2006 werkt het waterschap Stichtse Rijnlanden volgens die nieuwe regels. Voor de aannemers en hun personeel zijn speciale instructiebijeenkomsten geweest.

Waterschap De Stichtste Rijnlanden schrijft dit in reactie op vragen van de Utrechtse provinciale Partij voor de Dieren (PvdD). Deze partij klom in de pen naar aanleiding van een bericht in deze krant waarin het verhaal stond van een fietser, die had gezien hoe bij het maaien van een depot aan de Holandse Kade dieren ín de maaimachine zouden zijn gevlucht.

De maaier ontkent en zegt volgens de nieuwe regels te hebben gewerkt. Hij heeft vóór het maaien het weiland gecontroleerd. Hij vond toen vier lege nesten, veertien vliegende eenden, twee hazen en negen fazanten. Hij is vervolgens zo gaan maaien dat de dieren steeds konden vluchten. Na afloop heeft hij het terrein opnieuw gecontroleerd en geen dode dieren gevonden, zoals door de fietser was gesuggereerd. Als verklaring gaf de maaier dat het vluchten van de dieren altijd met veel lawaai gepaard gaat.

Stichtse Rijnlanden betreurt dat de PvdD direct de pers zocht met vragen over dit ‘incident’. Als de partij eerst de vragen aan het waterschap had gesteld, had het misverstand uit de wereld geholpen kunnen worden. Het waterschap controleert niet de maaiers. De PvdD wilde ook weten wie toeziet dat er volgens de gedragscode wordt gemaai. Hiervoor blijkt niet het waterschap verantwoordelijk, maar het ministerie van Landbouw en Visserij.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.