Nieuwe vissoort in Nederland!

15205
12 aug 2008

Als we de lijst van Nederlandse zoetwatervissen van enkele decennia terug vergelijken met de huidige, dan zijn er inmiddels heel wat vissennamen bijgekomen.

Denk maar aan de donaubrasem, blauwband, witvin-, marmer- en zwartbekgrondel en iets langer terug de roofblei. Inmiddels telt ons binnenwater al 70 zoetwatervissen en daar komt er opnieuw één bij. Wedstrijdvisser Martien van Seeters meldde ons namelijk de vangst van een vis van 30 centimeter lang die hij met geen mogelijkheid kon thuisbrengen.

Heel even denk je bij het zien van de meegestuurde foto’s aan een alver. Maar alvers van een dergelijk formaat zijn niet bekend, ook niet buiten Nederland. En omdat in eerste instantie niet was gemeld of de vis uit zee dan wel het binnenwater kwam, dacht men ook nog even aan een haring. Haringen hebben echter andere vinnen en bij navraag bleek deze vis in het binnenwater te zijn gevangen. Een zoetwatervis dus, maar welke?

Uiteindelijk bracht Paul Wijmans, viskenner en medewerker van Sportvisserij Nederland, licht in de duisternis. Hij heeft het boek 'Zoetwatervissen van Europa' van Roland Gerstmeier en Thomas Romig grondig gelezen. Op pagina 260 van dit voor sportvissers niet alledaagse naslagwerk kom je Pelecus cultratus oftewel de sabelbliek tegen. En dat moet hem zijn. Geen andere Europese karperachtige heeft namelijk zulke lange borstvinnen en de rugvin zo ver naar achteren. Een scholenvis die net als andere Oost-Europese vissen dankzij snelle verbindingen tussen verschillende (buitenlandse) rivieren naar ons land is komen zwemmen. De sabelbliek wordt 60 centimeter lang en houdt er ongeveer dezelfde leefwijze op na als de winde. Vanzelfsprekend komen wij straks na alle info te hebben verzameld op deze vangst terug in het Visblad.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.